Dámský klub řeší: Jak mluvit s dětmi, aby dělaly to, co chcete

17. dubna 2015·Životní styl·Ivana Zítová

Po dobrém nebo po zlém? Metoda cukru a biče nebo liberální výchova? A lze vůbec dosáhnout toho, aby děti dělaly to, co chcete? Dnešní téma Dámského klubu na Frekvenci 1.

Neustálé příkazy

V minulém století to bylo naprosto přirozené. Když rodič chtěl, aby ho dítě poslechlo, a bylo to bez okamžité odezvy, svůj příkaz vygradoval zvýšením hlasu. Nějaké to plácnutí nebo facka také byly obvyklým jevem. Dítě zkrátka musí poslouchat a příkazy jsou od toho, aby se plnily. Pozor si dejte jen na to, aby dítě neplnilo příkazy proto, že se vás bude bát. Strach v některých případech přetrvá až do dospělosti a proto při autoritativní výchově zachovejte správnou míru.

 

Oboustranný respekt

Dítě nezásobíte povely, ale trpělivě mu vysvětlujete, co je správné. Váš potomek si to zafixuje a pak se chová tak, jak očekáváte, aniž byste ho do něčeho tlačili. Pokud jste příznivci respektující výchovy, je dobré hlídat si hranice, které v tomto případě musí být pevně stanovené. Dítě má sice jistou svobodu, ale jen v rámci prostoru, který mu dáte. Nesmíte dovolit, aby vám výchova přerostla přes hlavu. Pokud máte s dítětem vyvážený vztah založený na oboustranném respektu, pak se pokuste udržet ho i přes období puberty. Pokud se vám to podaří, můžeme vám jen upřímně pogratulovat.

 

A jaké metody jsou blízké moderátorkám Dámského klubu?

Markéta: No, já nevím, na mojí dceru maximálně fungovalo, místo “Jdi spát!”, “Jdeme ukládat plyšáky, aby se hezky vyspinkali”. Přitom byla i ona ochotná jim to ukázat, jak se to dělá a vlastně usnula.

Aneta: No, já taky nevím, na mě nefungovalo nic, snad kromě ledové sprchy, ale to není žádná šetrná vychytávka. A co bude jednou fungovat na moje děti, to je zatím ve hvězdách. 

Přidejte i svou trošku do mlýna. Na vaše názory čekáme už dnes mezi 16. a 17. hodinou na Frekvenci 1.

Životní styl - další články

Doporučujeme