Dobrodruh, nebo stydlín: Co vše o vás prozradí vaše chůze?

7. září 2019·Životní styl·Karolína Stránská

Prozrazuje o nás chůze více, než bychom sami chtěli? I tuto otázku si pokládají vědci po celém světě. Je možné z tempa a stylu chůze odhadnout, jak sebevědomí jste?

Pokud spatříte muže, jak chůzí kovboje nakráčí do restaurace, pravděpodobně si o něm řeknete, že se jedná o sebevědomého drsňáka. Nebo si o něm třeba pomyslíte i něco hanlivějšího. Aniž bychom si to uvědomovali, lidi soudíme často i podle typu jejich chůze.

Psychologové po celém světě se těmito odhady a soudy zabývají téměř celé století. Jejich závěry naznačují, že velice často soudíme lidi podle toho, jak chodí, a tyto soudy se většinou shodují se soudy ostatních lidí. Ale jak přesné tyto domněnky jsou?

Výsledky německých vědců ukázaly, že existují dva hlavní styly chůze. První byl volnější, rozvlátější, podle nějž pozorující soudili, že se jedná o dobrodružného člověka, kterému se dá důvěřovat. Druhý styl je pomalejší, uvolněnější, který vyvolal u pozorujících pocit emoční stability. V závěru však byly tyto soudy mylné. Tyto styly chůze totiž vůbec nekorespondovaly s danými vlastnostmi, alespoň tedy vzhledem k tomu, jak sám sebe ohodnotil majitel tohoto stylu chůze.

Životní styl - další články

Doporučujeme