Dokonalé koupání v přírodě? Dávejte si pozor na otoky a vyrážky

14. července 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Horka, která nás už několik dní provází, lákají k výletům k vodě. A je jasné, že koupaliště budou praskat ve švech, proto se mnoho z nás rozhodne vyrazit k rybníkům a jezerům. Koupání v přírodě ale může mít své úskalí. Jaká? Odpovídá web CNN Prima News.

Koupat se v přírodě má hned několik výhod. Krásná příroda a okolí, teplá voda, navíc je koupání na rozdíl od koupaliště zadarmo. Nutno ale dodat, že ne vždy se může úplně vyplatit. Do kůže se vám totiž může dostat nebezpečný parazit a způsobit tak cerkáriovou dermatitidu. Po ní kůže neskutečně svědí. „To může být doprovázeno celkovými příznaky, třeba i teplotou nebo nevolností,“ sdělil dermatolog Petr Arenberger.

Citlivější jedinci mohou mít také zvětšené lymfatické uzliny a další otoky. Kvůli cerkáriím, tedy larvám parazitických červů už hygienici zakázali koupání třeba v Plzni. „Jezírko ve Škodalandu se uzavřelo 23. června, tedy ve stejný den, kdy se otevřelo. Zjistilo se, že se v podvečer u lidí, kteří se v něm koupali, objevila svědivá vyrážka,“ líčila Michaela Adámková, mluvčí Úřadu městského obvodu Plzeň 3.

Koupat se nelze ani u Bělovodských rybníků. Lidé u nich sice jsou, ale nekoupou se. Otázka je, zda to vydrží i přes další horké dny. Proti cerkáriové dermatitidě nepomůže ani okamžitá sprcha po příchodu domů. Jestliže si vyrážku objevíte, zajděte k lékaři nebo si v lékárně kupte něco proti svědění.

Životní styl - další články

Doporučujeme