Dovedou se kočky naučit lidská jména? Vědci z Japonska přišli s překvapivou odpovědí

23. května 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Japonští vědci zkoumali 48 koček v jedné domácnosti a sledovali jejich reakce, když někdo vyslovil jméno jedné z nich. A zjistili velmi zajímavé poznatky. Mohou se kočky naučit svoje jména nebo jména svých majitelů? Odpověď přináší odborný časopis Nature.

V nové studii, kterou vědci z Japonska publikovali v odborném časopise Nature bylo zjištěno, že kočky, které žijí v domácnosti s jinými kočkami, se navzájem mohou znát podle jména. Vědci z Kjótské univerzity sledovali 48 koček, které žily buď v jedné domácnosti nebo v kočičí kavárnách s dalšími minimálně dvěma domácími mazlíčky.

Sledovali, jak kočky reagují na to, když někdo vyslovil jméno dané kočky, se kterou bydlely nebo úplně cizí jméno. Všechny kočky vyfotili a zjistili, že když se kočka dívala na konkrétní fotku dostatečně dlouho, znamenalo to, že doopravdy zná jméno kočky na obrázku.

Studie ukázala, že kočky, které nějaký čas žily v domácnostech s lidmi, se dokázaly naučit jejich jména. Jedná se o první důkaz toho, že kočka domácí dokáže spojit lidská slova s každodeními činnostmi. Nicméně stále není jasné, jak se kočky jména lidí naučí a proč to vlastně dělají. Jedno z možných vysvětlení může souviset s konkurencí. Například kočka může dostat jídlo, když majitel zavolá její jméno, ale ne, když zavolá jméno jiné kočky,“ uvedli vědci.

Životní styl - další články

Doporučujeme