Jak na nachlazení? Přečtěte si, co funguje, na co pozor a co je bez efektu

14. září 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Léto je dávno za námi a teploty už budou jenom nižší. Cítíte na sobě první příznaky nachlazení? Přečtěte si, co vám spolehlivě pomůže, co naopak vůbec ne a u kterých babských rad je výsledek nejistý.

S příchodem chladnějšího počasí se množí případy nachlazení a lehčích viróz, které mnoho z nás léčí podomácku bez pomoci odborného lékaře. V případě, že jde o běžný případ, by se nemělo nic stát. Jak ale bojovat s bacily skutečně efektivně? Na zoubek se tématu podívala Klinika Mayo, nezisková organizace a mezinárodně uznávané prestižní americké lékařské, výzkumné a vzdělávací centrum a řetězec nemocnic v USA. Odborníci z jejích řad mají v nejlepším postupu jasno.

Co pomáhá

Rozhodně dbejte na příjem tekutin. Kohoutkovou vodu, minerální vodu, džusy, přírodní ovocné šťávy… Dodáte tak tělu potřebnou hydrataci i nějaké ty užitečné látky. Vedle studených nápojů usrkávejte i ty teplé. Třeba čaj, kuřecí vývar nebo teplou jablečnou šťávu. Trochu si tím protáhnete krk a uspokojíte citlivý žaludek.

Dbejte také na odpočinek a vyhněte se přílišné fyzické námaze. Ať se vám to líbí, nebo ne, váš organismus je teď oslabený a potřebuje šetřit síly. Dopřejte si dlouhý spánek a jeďte na snížený výkonnostní režim. A klidně si vezměte něco na bolest. Pomohou léky dostupné bez lékařského předpisu jako paralen nebo ibuprofen.

Co nepomáhá

Rozhodně nesahejte hned po antibioticích. Ta totiž zabírají jen na bakteriální infekce. Klasické nastuzení je ale často virové. Pokud vám tedy lékař vysloveně neřekne, že původci jsou bakterie a nepředepíše vám tento typ léčiva, mohla by vám antibiotika mnohem spíše uškodit.

V případě volně dostupných léků se rozhodně vyvarujte podávat je malým dětem. Dávkování totiž není dětem uzpůsobeno a mohly by tak snadno dostat nebezpečně vysokou dávku látek. To by pak způsobilo další zdravotní potíže, včetně velmi vážných.

Bez efektu

Existuje rovněž řada rad, které si lidé předávají mezi sebou. Některé však nemají žádné prokazatelné výsledky v potlačení nemocí. Mezi ty patří například vitamín C. Jeho příjmem určitě nic nezkazíte, cpát ho do sebe horem dolem je však zbytečné. Tělo ho spotřebuje jen poměrně málo a zbytek vyloučí s močí.

V případě rozjeté nemoci toho podle vědců vitamín C moc nezmůže. Funguje však jako prevence. Pokud tedy například vychováváte dítě školou povinné, které je často v kolektivu dalších dětí, z nichž některé mohou přenášet bacily, pravidelným přísunem vitamínu C můžete snížit riziko nákazy.

Dalším rozporuplným pomocníkem je echinacea neboli třapatka. Výsledky odborných studií se různí. Nejvíce odborníků se shoduje na tom, že může pomoci, pokud jste si právě všimli příznaků nachlazení. Berte ji 7 až 10 dní a může vám ulevit.

A v neposlední řadě nepodléhejte nadšení, pokud vám někdo doporučí zinek. Podle některých studií může sice zkrátit domu nemoci o jeden den, pokud si ho vezmete skutečně brzy po rozpoznání nákazy. Zinek ale může mít i závažné vedlejší účinky. Raději se proto poraďte se svým lékařem.

Životní styl - další články

Doporučujeme