9 triků, jak odvrátit nachlazení. Vyzkoušejte a zůstanete zdraví!

26. ledna 2020·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto

Díky bláznivému počasí se spousta z nás potýká s nepříjemným nachlazením. Pokud ještě odoláváte, zkuste pár triků pro zdraví.

Ponožky na nožky

A to v noci! Sice to není úplně sexy outfit, ale pokud cítíte, že vás začíná škrábat v krku, mohou být ponožky vaše šance na záchranu. Ráno se vzbudíte pravděpodobně bez potíží. Pokud jsou totiž nohy v teple, jsou sliznice v krku lépe prokrvovány a mohou tak lépe bojovat proti virům.

Kloktejte a proplachujte solí

Nejvíce infekcí začíná jako bolest nebo nepříjemný pocit v krku. Honem do boje, možná se vyhnete tomu, že se nachlazení rozšíří do nosu a do plic. Pomůže obyčejná sůl. Zabíjí totiž viry a zvlhčuje sliznici, která pak může lépe vyhnat všechny vetřelce. Stačí roztok: sklenice teplé vody a jedna lžička soli. A hezky kloktáme 5x denně. Pokud vás začíná už svědit v nose, zkuste alespoň 2x denně roztokem propláchnout i nos.

Klid léčí

Vaše tělo potřebuje spoustu energie, aby se vypořádalo s viry a bakteriemi. Proto byste měli být v klidu a vynechat například sportovní aktivity. A samosebou platí, že musíte hodně spát.

Chytré jídlo

Náš obranný systém potřebuje právě teď spoustu vitamínu C, zinku, selenu a bílkovin, aby mohl pracovat na maximum. Vyzkoušejte třeba snídani z kvalitních ovesných vloček, jogurtu, čerstvého ovoce a ořechů. Tělu dodáte tu správnou munici.

Myjte si ruce

A pěkně pořádně. Pokud si teď budete mýt ruce 10x denně po dobu 30 sekund, můžete citelně oslabit riziko nákazy. Podle jedné australské studie ho tak snížíte na polovinu.

Nesahejte si na obličej

Cestujete hromadnou dopravou, držíte se v metru za fuj tyč? Nedotýkejte se pak obličeje. Na cestě ruka – obličej jsou totiž přenášeny choroboplodné zárodky nejvíc.

Nedýchejte ústy

Jednak to není hezké. Navíc k dýchání  máme nos. Chloupky v nose filtrují viry a bakterie. Navíc dýcháte už ohřátý vzduch. Zbytečně nevysušujete sliznice v krku, které tak mohou lépe reagovat na případný střet s nákazou. Zavřete ústa!

Zahrajte si na Tarzana

Možná si teď klepete na hlavu, ale funguje to. Pokud si ráno budete bouchat po dobu 3 minut na hrudní kost, vzburcujete tím obranný systém. Nezbývá, než vyzkoušet!

Správné větrání

Pokud jste doma nebo v práci obklopeni kýchajícími, nezapomeňte alespoň 5x denně pořádně vyvětrat. Na pár minut otevřete okno úplně dokořán a nechte vyměnit vzduch. Sníží se tak počet virů ve vzduchu a tím i riziko nákazy.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme