Frekvence 1 doporučuje: Na imunitu i nachlazení pomůže šípek!

3. října 2016·Jídlo a pití·Redakce

S nástupem podzimu si s námi začalo počasí pořádně hrát a není potom daleko k nachlazení nebo viróze. Proto myslete na posilování imunity a doplňování vitaminů. Pomoci vám může třeba šípek. 

V tomto období se šípkové keře červenají a je tu nejvhodnější období na sběr šípků. Mají teď totiž nejvyšší obsah vitaminu C. Když si dáte čtyři šípky, dostanete do sebe stejné množstvé céčka, jako kdybyste snědli celý citron. Kromě množstvé vitaminu C jsou šípky bohaté i na vitamin A, K, B1 a B2. Z minerálů obsahují vápník, hořčík, fosfor a železo.

Vitaminová bomba

Už od pradávna jsou součástí lidového léčitelství, protože také zpevňují cévy a pomáhají i při bolestech žil. Také stimulují produkci žláz a tím i oběh hormonů a posilují i potenci. Organismu pomáhají i tím, že zlepšují jeho okysličování, pečují o nervovou soustavu a pomáhají k lepšímu soustředění. Šípky jsou také nejlepším přírodním lékem na paradontózu. Šípkový olej pak pomáhá pleti proti stárnutí.

Pokud půjdete sbírat šípek, trhejte jen zralé červené plody, které nepřešly mrazem.

Šípek v kuchyni

Šípkový kompot, šípkový džem, šípková marmeláda, šípkovo-jablečná marmeláda, šípkový likér, šípkový sirup, šípková omáčka, šípkové víno ale hlavně šípkový čaj. To jsou některé z možností, jak můžeme šípek využít. Výrazným zdrojem vitaminu C je právě šípkový čaj.

Pro jeho přípravu potřebujeme lžičku drcených šípků, kterou zalijeme šálkem vroucí vody. Po deseti minutách přecedíme přes plastové sítko nebo plátno. Je totiž dobré vyvarovat se jakéhokoli kontaktu s kovem a stejně tak i s ostrým světlem, abychom zachovali co největší obsah vitaminu C.

Správné sušení

To nesmí být ani příliš rychlé, ani moc pomalé. Ideální je sušit šípky na suchém a dobře větraném místě. Po usušení je můžete rovnou rozdrtit a skladovat v dobře uzavíratelných sklenicích na tmavém místě.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme