Jak na noční můry? Stačí tato jednoduchá technika

16. listopadu 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Není noční můra jako noční můra. Tento pojem se totiž často nadužívá a v běžné řeči se jím označují stavy, které jsou z lékařského hlediska "pouze" špatným snem. Chronické noční můry přitom dovedou pořádně snížit kvalitu života. Jak s nimi bojovat?

Možná už jste to někdy zažili sami. Podle Mezinárodní klasifikace poruch spánku se jedná o takový sen, během kterého člověk zažije velmi reálný strach o vlastní život nebo bezpečnost. Většinou jde o určitou formu boje na život a na smrt. Člověk se často hrůzou probudí a negativní emoce cítí ještě dlouho poté.

Je potřeba si uvědomit, že jde o problém. Pokud se vám pravidelně stává, že se v noci budíte hrůzou, celý další den ze sebe nedokážete setřást negativní emoce, nebo se dokonce bojíte usnout, je třeba vyhledat lékaře.

Noční můry mohou častěji trápit pacienty s depresemi, úzkostmi nebo posttraumatickou stresovou poruchou. Paradoxně však jejich projevy mohou ještě prohloubit. A pokud vás třeba trápí noční můry, ale ne tolik úzkostné ataky, může se klidně stát, že se u vás postupně úzkostná porucha rozvine.

Jaké jsou tedy možnosti léčby? Jednou z nich je psychoterapie, tedy pravidelná sezení s profesionálním terapeutem. Pomoci mohou také prášky na spaní nebo dokonce lék proti vysokému tlaku prazosin, u něhož bylo v minulosti prokázáno, že potíže s nočními můrami efektivně zmírňuje.

Další možností je kognitivně behaviorální terapie zaměřená na snové prožitky, která díky procvičování představivosti učí pacienta modifikovat své sny (imagery rehearsal therapy – IRT, pozn. red.). Tento druh terapie má dosahovat 70 – 80% úspěšnosti. Nejlepší na tom je, že to s trochou cviku zvládne i člověk úplně sám.

Jak na to?

1. Popište detailně svou poslední noční můru. Pokud je pro vás příliš nesnesitelná, vyberte si nějakou jinou.

2. Zapřemýšlejte nad tím, jak by se dal její scénář změnit. Nejlepší je, pokud si pacient bez pomoci terapeuta vymyslí změny sám a důvěřuje své vlastní intuici.

3. Vyhraďte si každý den pár minut na to, abyste si představili upravenou verzi noční můry. Ve své hlavě si ji v podstatě postupně “přemalujte”. Váš mozek už udělá zbytek práce sám!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme