Jak předejít budoucí obezitě? Sledujte váhu svých dětí už od dvou let, tvrdí studie

21. dubna 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

V posledních letech přibývá dětí, které mají nadváhu ještě před nástupem do první třídy. Tento fenomén neunikl ani vědcům a ti proto dětskou obezitu a fyzickou kondici zkoumají ze všech stran. Podle nedávné studie se však řada z nás začne věnovat kondici svých dětí trochu pozdě. Náznaky, že náš potomek tíhne k obezitě, je přitom možné vysledovat již ve dvou letech a případně tak předejít budoucím problémům.

Vědci z University of Manchester pod vedením Lamiece Hassan zkoumali data 700 tisíc dětí ohledně jejich indexu tělesné hmotnosti, růstu a postavy. Jednalo se o chlapce a dívky ve věku čtyř až jedenácti let. Děti následně rostly a vyvíjely se tak, jak vědci předpověděli.

Ti však varují, že toto období je u dětí naprosto stěžejní. Odehrává se v něm velká část vývoje a může odhalit riziko rozvoje obezity či určitých onemocnění v dospělém životě. Týká se to například metabolického syndromu, nealkoholového ztučnění jater nebo cukrovky 1. typu.

Méně častá měření proto nemusí odhalit rizikové vzorce růstu. Na základě provedené studie vědci doporučují, aby se růst a tělesná kondice dětí sledovala alespoň od dvou let.

Někdo by mohl namítnout, že určit obezitu u dětí lze již pouhým pohledem. Takhle jednoduché to však podle vědců není. Obezita je u malých dětí čím dál častější, rodiče proto mohou mít problémy rozpoznat ji u vlastních dětí. Podle jiné studie totiž až třetina rodičů považovala váhu svých dětí za zdravou, zatímco trpěly nadváhou.

A jak poznat, co je normální? Nejpoužívanější metodou je stále výpočet BMI (BMI = hmotnost v kg / [výška v m]), ačkoli se objevuje řada názorů, podle kterých není jeho hodnota úplně průkazná. V případě pochybností je nicméně vždy nejlepší volbou obrátit se na odborníka.

Životní styl - další články

Doporučujeme