Jak se zbavit slimáků humánním způsobem? Vyzkoušejte tyhle tipy!

30. července 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Osvědčená rada zní posypat nechtěného vetřelce solí. To je však pro slimáky poměrně drastické a přibývá lidí, kterým se něco podobného příčí. Bohužel domluva na tyto měkkýše neplatí a je proto potřeba hledat jiné způsoby, které spolehlivě ochrání naši zeleninu a zahradu. Přečtěte si, co na škůdce platí.

Když přijde na mravence, slimáky a šneky, většinou jich příliš mnoho z zahradě nechceme. Oni sami se však snaží pouze přežít a nasytit, takže drsné zabíjení není úplně fér. Naštěstí existují způsoby, které je vyženou bezbolestně.

Mšice a mravenci například nemají rádi mátu, bazalku nebo pažitku. Stačí je vysadit na svém záhonku a mravenci se mu obloukem vyhnou. Nezvané hosty odradí i alobal rozložený na hlíně kolem rostliny. Když se od něj bude odrážet sluneční světlo, mšice se budou držet dál.

A jak na slimáky? Naštěstí se mšicemi sdílí jejich nenávist k mátě. Mlsouny můžete porazit i s pomocí humánní pasti. Slimáci milují temná, vlhká místa. Umístětě proto nějaké jídlo, které mají rádi – například slupky od ovoce nebo listy zelí – pod obrácený květináč a denně sledujte, jestli se nějací chytili.

Další možností je měděná páska, jaká se dá koupit podobně stočená jako izolepa. Tu umístěte buď kolem záhonku, nebo kolem dokola na květináč. Kov totiž s těly slimáků a šneků reaguje takovým způsobem, který je jim silně nepříjemný.

Pokud se vám nechce utrácet, existuje ještě jedna poměrně bizarní metoda, totiž použití lidských vlasů. “O hodně méně atraktivní a poněkud obskurní je použití lidských vlasů (vytažených z hřebene) rozložených okolo rostlin tak, aby vytvořily nepříjemný povrch pro plazení,” uvádí Freddie Blackett, ředitel společnosti Patch Plants.

“Můžete použít esenciální oleje, abyste odradili ostatní hmyz – mentolový nebo eukalyptový, smíchaný v rozprašovači s vodou odradí vetřelce od okusování vašich rostlin, a navíc krásně vodí,” doporučuje Blackett.

Pokud máte tu možnost, mohou vám pomoci i přirození nepřátelé škůdců. Těmi jsou hlavně žáby a jiní obojživelníci nebo ptáci. Váš problém tak může snadno vyřešit zbudování jezírka nebo ptačích krmítek.

Životní styl - další články

Doporučujeme