Je vám vedro? Tyto potraviny vás zaručeně zchladí

20. června 2019·Životní styl·Karolína Stránská

Lijete do sebe litry vody, stojíte u větráku, zapínáte si klimatizaci a pořád vám je vedro? A zkusili jste se vedru bránit třeba chilli papričkami?

Odborníci přišli se seznamem potravin, které byste měli v létě jíst, abyste se zchladili. Patří tam špenát, chilli a dokonce horká polévka!

Pokud do svého jídelníčku zařadíte meloun, kurkumu a snížíte příjem sacharidů a proteinů, zaručujete si tím snesitelnější průběh letních měsíců. Jak tvrdí doktor O’Shaughnessy, ačkoliv se polévka obvykle považuje za typické zimní jídlo, je skvělou zbraní proti návalům vedra. “Budete se sice více potit, ale jak se pot vypařuje, energie je vstřebávána do vzduchu a vaše tělo se tak chladí.”

Odborníci také věří, že pálivá chilli paprička je skvělou volbou pro horké dny. Kapsaicin, rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky, totiž vysílá signály do mozku a říká mu, že vaše tělo je přehřáté.

Protizánětlivá kurkuma se skvěle hodí do indického pokrmu tikka masala a je dobrou volbou do horkého období. Podporuje totiž krevní oběh, zrychluje tok krve a pomáhá ochladit vaše tělo.

Životní styl - další články

Doporučujeme