Jíte kiwi pravidelně? Podceňované ovoce v sobě skrývá léčivé účinky

26. června 2020·Životní styl·Karolína Stránská

Foto: Shutterstock

Kiwi se může jako drobné ovoce zdát díky své slupce nepřivětivě, pravdou ale je, že právě pod svou slupkou skrývá nespočet živin.

Odborníci na výživu uvádí, že se jedná o jeden z nejpodceňovanějších ovocných druhů na světě. U nás se kiwi objevilo v 80. letech, v současnosti se pěstuje zejména v Chile, Kalifornii, ale také na jihu Evropy. V obchodech ho seženete celý rok a nemusíte se obávat škodlivosti. Patří totiž mezi 12 nejméně kontaminovaných potravin hnojivy.

Proč byste ho měli pravidelně konzumovat? Především kvůli vitamínu C, jehož je kiwi bohatým zdrojem. Dále obsahuje velké množství kyseliny askorbové a to až 150 mg na 100 g ovoce. Vzhledem k vysoké koncentraci této kyseliny kiwi snadno překoná i pomeranče. V ovoci je přítomno i nezanedbatelné množství bílkovin, hořčíku, železa a draslíku.

Prostřednictvím kiwi se můžeme bránit proti infekcím a posilovat naši imunitu, stejně jako urychlovat metabolismus. Když jsme zmínili, že je toto ovoce skutečným zázrakem, nepřeháněli jsme. Podporuje činnost svalů a posiluje cévy.  Díky propojení hořčíku a vitamínu C je vhodným doplňkem i pro nadšence do sportu. Tato kombinace zajišťuje metabolické pochody a pomáhá proti stresu.

Životní styl - další články

Doporučujeme