Jíte nezdravě? Dejte si chilli papričky! Výrazně sníží riziko mozkové příhody

Většina z nás striktně zdravé stravování nedodržuje. Pokud ale hřešíte častěji, než jen občas, mohl by následující článek být právě pro vás. Podle rozsáhlé studie italských vědců totiž konzumace chilli papriček čtyřikrát týdně výrazně sníží riziko, že vás v důsledku vaší životosprávy postihne smrtelná choroba.

Pokud si říkáte, že byste měli trochu zlepšit svůj životní styl, zkuste přidat pálivé papričky. Podle nové studie, jejíž výsledky byly 16. prosince publikovány v odborném časopise Journal of the American College of Cardiology by vám totiž klidně mohly prodloužit život o pěkných pár let.

Vědci z neurologického institutu v Pozzilli v Itálii zkoumali 22 811 italských mužů a žen starších 35 let a po osm let pak sledovali jejich stravovací návyky. Ukázalo se, že lidé, kteří si až čtyřikrát týdně dopřávali chilli, měli výrazně nižší riziko smrtelné choroby.

Riziko smrti v důsledku chronické nemoci u vyznavačů pikantní stravy kleslo až o 23 %, riziko smrti na infarkt o 40 % a riziko smrti kvůli mrtvici či jiným mozkovým příhodám kleslo s pravidelnou konzumací chilli dokonce až o 50 %.

Vědce stále čeká hodně práce, než se podaří zcela objasnit příčiny a souvislosti, určitou roli by ale mohl hrát rostlinný alkaloid jménem kapsaicin, který je zodpovědný za pálivou chuť. Ve velkých dávkách může kapsaicin způsobovat bolest nebo dokonce otravu, v malých je ale překvapivě prospěšný – stimuluje nervovou soustavu, zrychluje metabolismus, prospívá zažívání a snižuje krevní tlak.