Jste líní? Pak máte zřejmě vyšší IQ

5. července 2019·Životní styl·Karolína Stránská

Vědci zjistili, že pokud má člověk sklony k lenosti, pak to může být známka jeho vyšší inteligence. Nová studie přišla s tvrzením, že jedinci s vyšším IQ se méně nudí, protože volný čas využívají k přemýšlení.

Expertní tým z univerzity ve Fort Myers se zaměřil na skupinu studentů, kterým dal jednoduchý test. Ten spočíval v tom, že měli zaškrtnout možnost, která nejvíce odpovídá jejich charakteru. Vybrat si mohli mezi “moc se mi líbí zadaný úkol zahrnující nové řešení problému”, nebo “udělám pouze to, co bude potřeba”, jak informoval server Independent.

Vedoucí projektu Todd McElroy poté vybral 30 myslících jedinců a 30 lidí, kteří nad úkolem moc přemýšlet nechtějí. Následující týden obě skupiny nosily na zápěstí speciální zařízení, které zkoumalo jejich pohybovou aktivitu. Výsledná data ukázala, že tzv. myslící skupina lidí se hýbala daleko méně než druhá parta.

Studie byla publikována v časopise Journal of Health Psychology, ve kterém vědci dali jasně najevo, že závěr práce považují za “vysoce významný” a “robustní”. Todd McElroy nicméně navrhl, že myslící skupina lidí by se měla zaměřit na zvýšení své pohybové aktivity, aby zlepšila své zdraví. Nezapomněl však podotknout, že výzkumu se zúčastnilo malé množství lidí.

Životní styl - další články

Doporučujeme