Kamarád nebo nepřítel? Kočka nechápe mezilidské vztahy, pes je na tom jinak

15. srpna 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Jejich povaha je opravdu královská. Kočky mají svojí hlavu, a když se s námi chtějí mazlit, tak přijdou samy. Když ale zájem nemají, tak nám to umí dát pěkně najevo. O jejich věrnosti se toho namluvilo už opravdu hodně. Co ale nyní zjistila japonská studie? Odpovídá časopis Animal Behavior and Cognition.

Japonský psycholog Hitomi Čidžiiva připravil se svými kolegy experiment. Během něj se chovatelé koček snažili marně otevřít krabici a vzít z ní určitou věc. Pak žádali před svými kočkami cizí lidi o pomoc. Někteří pomohli, jiní odmítli a odešli. Někteří jen krčili rameny a nevěděli, jak jim mají poradit.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Následně nabízeli všichni, i ti co pomohli i ti co ne, kočkám pochoutky. Výzkumníci zkoumali, od koho si ji kočka vzala a od koho ne. Celkem 36 koček experiment opakovalo čtyřikrát. Vědci zjistili, že kočkám bylo úplně jedno, kdo jim dobrotu dával. Nikoho neupřednostňovaly a nikoho neodmítly. To silně kontrastovalo s tím, jak se chovali psi.

Ti si od lidí, co jejich páníčkům nepomohli, nic nevzali. „Z toho se nabízí udělat závěr, že kočky jsou jednoduše sobci, které nezajímá, jak druzí lidé nakládají s jejich páníčky. Tak to zapadá do našich stereotypních představ o kočkách. Jenže nahlížíme na ně špatně – jako kdyby to byli malí chlupatí lidé, ne tvorové s vlastním osobitým myšlením,“ řekla psycholožka Ali Boyl z Cambridgeské univerzity.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Podle ní to ale výzkumníci nehodnotí jako zradu. Kočky, na rozdíl od psů, nedokážou pochopit vztahy mezi lidmi. Psi se vyvíjeli ve smečkách, kde si osvojili sociální dovednosti, které jim tak pomohly pochopit mezilidské vztahy. Kočky byly vždy samotářskými lovci, proto lidským vztahům nerozumí. Proto za svými majiteli nestojí stejně jako psi.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme