Kateřina Cajthamlová: Lidé by měli více dbát na duševní hygienu

15. dubna 2021·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Kateřina Cajthamlová (Foto: archív Frekvence 1)

Lidé jsou momentálně pod velkým tlakem a dostávají se často do stresových situací. Jak bychom se měli aktuálně starat o svou psychiku a duševní zdraví? A jaký je rozdíl mezi obezitou a nadváhou? To prozradila v rozhovoru pro Frekvenci 1 internistka a psychoterapeutka Kateřina Cajthamlová.

Veřejnost často obezitu a nadváhu hází do jednoho pytle, podle internistky je v tom ale podstatný rozdíl. Jsou to absolutně odlišné pojmy. Obezita může být nemoc. Je to BMI na 30 kg/m². Bavíme se ale o obezitě monstrózní a většinou spojené s metabolickým syndromem. To znamená velký objem břicha, cukrovka, vysoký krevní tlak a to není nadváha,” popisuje Kateřina Cajthamlová.

Oproti tomu nadváha je hmotnost mezi 20-29 kg/m². “Tam není zohledněno jestli žena nemá prsa E, jestli ten člověk nevyrostl a my nevíme, jestli není fit fat. To znamená někdo, kdo má hodně aktivní hmoty, ale je zdráv,” uvedla. Také doplnila že podle studie je v Česku 25 % obézních lidí a 60 % lidí s nadváhou.

“Ne každý, kdo má nadváhu a naopak je krásně zdravý, je ohrožen,” říká internistka. Podle ní může u většiny Čechů za obezitu alkohol. My máme velice vysoké intence chorob souvisejících s alkoholismem a kouřením. To vede k nádorovým onemocněním a v těch jsme taky na špici, zejména karcinom tlustého střeva,” popisuje Cajthamlová.

V současné době by lidé měli dbát více na duševní hygienu. “Mohou se něco nového učit, vzdělávat se. Mohou díky technologiím aspoň na distanční kontakt,” říká. Také je dobré dělat smysluplnou krátkodobou činnost, kde vidíte rychlé výsledky. Říkat pěkné věci sobě i okolí, jíst alespoň třikrát denně věci, které mi chutnají a chovat se pěkně ke zvířátkům a číst něco veselého, příjemného, dodává psychoterapeutka.

Poslechněte si celý rozhovor:

Životní styl - další články

Doporučujeme