Lidé a jejich domácí mazlíčci k sobě patří už dlouho

3. září 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Naši zvířecí kamarádi tu pro nás jsou už nějaký ten pátek a byli vždy našimi společníky, ale taky nám pomáhali při práci. Jak dlouho žijí v soužití lidé, psi, kočky a hlodavci? To prozradil web Můj Chlupáč.

Pes

Ten je nejlepším přítelem člověka už od dob kolem 10 000 let před naším letopočtem. Z vlka se postupně stával krotší jedinec, který sloužil k hlídání obydlí, jako pomocník při lovu, nebo jako mazel a kamarád. Pes byl v některých kulturách považován za strážce podsvětí nebo symbol věrnosti, tedy manželství.

View this post on Instagram

A post shared by pet salon ICE***(ペットサロン アイス) (@petsalon_ice)

Kočka

Kočky se staly společnicemi lidí o něco později. Až kolem roku 8 000 let před naším letopočtem. Byly využívány pro lov drobné zvěře, a především jako domácí mazlíčci. V Egyptě považovali toto honosné a vznešené zvíře za božské. Uctívali je a věřili, že se jedná o vtělení bohyně Bastet.

View this post on Instagram

A post shared by ᴋᴅ (@kudaaa.a)

Hlodavci

Myšky byly považovány za nezvané hosty a přenašeče nemocí. K pomazlení, ke krmení nebo k laboratorním testům je začali lidé využívat až 1000 let před naším letopočtem.

Morče si lidé oblíbili 5 000 let před naším letopočtem v okolí And. Věřilo se, že morče černé barvy přinese do domu smůlu a nemoci, a tak je hned usmrcovali. Naštěstí se to už nedělá.

Překvapivě králík se stal naším oblíbencem, ať už v kotci, doma v kleci nebo na talíři, až začátkem našeho letopočtu.

View this post on Instagram

A post shared by Sulley Carragher (@sulley_the.mini.lop)

Životní styl - další články

Doporučujeme