Muž s Alzheimerovou chorobou si vytvořil speciální pouto s kocourem. Jejich příběh vás dojme

29. listopadu 2017·Životní styl·Karolína Stránská

Když byla dědečkovi fotografky diagnostikována Alzheimerova choroba, jeho úsměv mu začal pomalu mizet z tváře. V té chvíli vstoupil do jeho života Kinako. Jednoho dne se Jiji, nemocný muž, vrátil domů a v pokoji na něj čekala cizí kočka.

Jiji bojoval ve druhé světové válce a trénoval, aby se stal kamikaze bojovníkem. 15. srpna 1945 měl podstoupit let, ale ten den se Japonsko vzdalo. Jiji musel poté každý den dojíždět daleko do práce, aby uživil rodinu. “Byl to velice organizovaný člověk, měl zálibu vystřihovat články z novin,” přiznala jeho vnučka pro Washington Post.

Kinako je ustrašený kocour. Milující, ale velmi stydlivý. “Rád Jija vyrušoval a škemral, aby si ho všímal,” uvádí. Mezi starým mužem a zvířetem se začalo rychle budovat silné pouto. Když si jeden z nich dával odpoledního šlofíka, druhý se k němu přidal. Dokonce často odpočívali ve stejných polohách.

Toto přátelství rozptýlilo muže od nevyhnutelných projevů zákeřné nemoci. “Alzheimer je nemocí, která přináší smutek a osamělost kvůli své prázdnotě. Často se soustředíme jen na náročné chvíle, ale v oné prázdnotě je třeba nacházet i světlé okamžiky, které jsou často plné radosti,” dodává fotografka.

Životní styl - další články

Doporučujeme