Na prázdniny s kočkou nebo psem? Musíte splnit tři základní pravidla

14. července 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Léto a prázdniny jsou bezesporu spjaté s dovolenými. Po Česku i do světa vyráží většina z nás a jsou tací, kteří na své cestování nechtějí vyrazit bez domácích mazlíčků. Co je nutné vědět o pojištění koček a psů, než s nimi vyrazíte? Tipy pro vás má magazín iDnes.cz.

Jestliže se se svým zvířecím mazlíčkem chystáte v létě za hranice naší země, měli byste vědět, co aktuálně daná země požaduje. Evropské země mají jasně daná pravidla, která je nutná splnit: pes a kočka musí být očipovaní, mít platný cestovní pas a očkování proti vzteklině. První je nutné, aby zvíře mělo mikročip, ale i tady je nutné mít se na pozoru. „Mikročipů je na trhu opravdu hodně a je třeba dbát na to, aby byl vašemu psovi nebo kočce aplikovaný a splňoval základní mezinárodní IZO normy. Jedině tak ho pracovníci na hranicích přečtou svými čtečkami,“ říká veterinární lékařka Michaela Reidlová.

Je také nutné, aby zvíře mělo vystavěný europas. „Starší mezinárodní očkovací průkazu už tomuto účelu úplně nevyhovují. Pokud štěně přichází od chovatele s mikročipem, ale bez vystaveného europasu, doporučuji nechat europas vystavit u veterinárního lékaře nejpozději při očkování proti vzteklině,“ radí lékařka.

Třetím bodem je očkování proti vzteklině. „Pamatujte, že pro účely cestování je očkování proti vzteklině až za 21 dní po aplikaci,“ upozorňuje Reidlová. Očkování je podle konkrétní použité vakcíny platné jeden nebo tři roky po aplikaci. U psů se počítá s tím, že jsou proti vzteklině očkování, u koček ale ne. Navíc nemívají ani mikročip či europas. Pokud se s ní chystáte cestovat, začněte s přípravou na cesty včas.

Životní styl - další články

Doporučujeme