Naslouchejte svým kočkám. Co znamená mňoukání, syčení, vrnění a jiné zvukové projevy?

15. listopadu 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Kočky nejsou němé. Mají širokou škálu zvuků, které vydávají a každý zvuk znamená něco jiného. Naučte se svému kočičímu domácímu mazlíčkovi porozumět. Web Zoohit přináší překlad toho nejdůležitějšího, co nám chtějí naše kočičky říct.

Kočka komunikuje mnoha způsoby. Zvuky, řečí těla ale i pomocí pachových signálů, tak tedy především mezi sebou. Každý kočičí zvuk má určitý význam. Díky tomu není nemožné jim porozumět a přeložit jejich vyjadřování do lidské řeči. Samozřejmě správný překlad závisí na konkrétní situaci. I hluché kočky se naučí používat ke komunikaci zvuky.

Jak dělá kočka? Mňau!

Kočičí “Mňau” může mít spoustu významů. Většinou ho ale používá ve chvíli, kdy po vás něco chce. Většinou se dá mňoukání přeložit jako: Mám hlad! Hraj si se mnou! Potřebuji tvou pomoc!

Pokud vaše kočka mňouká pravidelně v noci, je možné, že se nudí, má hlad, nebo má vážný zdravotní problém. Pokud vás její mňoukání budí často ze spánku, měli byste se pro jistotu poradit s veterinářem.

Zajímavostí je, že mezi sebou dospělé kočky nemňoukají téměř vůbec. Tento způsob komunikace je vyhrazen pouze pro dorozumívání se s lidmi.

Vrnění

Pokud vaše kočka tiše vrní neboli přede, znamená to, že se cítí dobře a je jí fajn. K tomuto zvukovému projevu dochází ve chvílích mazlení, krmení, nebo tím dává kočka najevo, že je přátelsky naladěná, pokud se potká s jinou kočkou. Pro lidi je kočičí předení zdraví prospěšné. Máte-li vrnící kočku na klíně, snižuje nám krevní tlak a pomáhá nám relaxovat.

Pozor! Kočky ale také vrní, pokud jsou ve velkém stresu, něco je hodně bolí nebo umírají. Vrněním sami sebe uklidňují.

Pokud kočky vrní a do toho něžně mňoukají, znamená to také, že po nás něco chtějí. Je to decentnější verze samotného mňoukání.

Způsob, jakým vydávají vrnivý zvuk, není dosud zcela objasněn. Někteří odborníci se domnívají, že tento kočičí zvuk vydávají svaly hrtanu, které rozšiřují a zužují hlasivkovou štěrbinu. Jiní se domnívají, že za nepřetržité vrnění je zodpovědná tvrdá, nepružná jazylka, která spojuje jazyk s lebeční kostí. Podle další teorie se na vzniku vrnění podílejí kožní chlopně v blízkosti hlasivek.

Vrká jako holub

Zní vše domácí kočka někdy jako holub? Pokud vydává přátelské “mrrp”, má dobrou náladu a chce si s vámi povídat ve svém jazyce. Znamená to něco jako “ahoj, to jsi ty – super!” nebo “tady jsem”.

Kočičí zvuk “vrkání” je určen jako pozdrav lidem a ostatním kočkám. Kočičí matky vydávají jemné vrkání, když se vracejí ke svým mláďatům do pelíšku. Někteří kocouři se své milované také dvoří láskyplným vrkáním.

Kočičí vřískání

Když mají kocouři spory o teritorium nebo postavení, často strašlivě vřískají. Pro lidské uši zní takzvaná píseň kocoura jako pláč dítěte.

Zpívání může trvat až půl hodiny, dokud nedojde k boji nebo dokud jeden ze soupeřů nevyklidí pole. Tento zvuk je také používán při mrouskání. Kocouři tak vábí kočičí dámy.

Syčení a vrčení

Není asi žádným překvapením, že když kočka syčí a později i vrčí, cítí se ohrožena a snaží se protivníka zastrašit nebo varovat před možným útokem. Syčením dává najevo, aby se dotyčný více nepřibližoval. Pokud syčení nestačí, začne prskat a vrčet. To už je skutečně poslední varování před útokem a seknutí drápky.

 

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme