Nemáte rádi svou tvář na fotkách? Vědci znají důvod

11. července 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Taky se vám někdy zdá, že všichni ostatní vypadají na fotce normálně, zatímco vy přímo děsně? Mysleli jste si, že se to stává pouze vám a že zkrátka nejste příliš fotogeničtí? Omyl! Rozhodně v tom nejste sami - a tohle je důvod, proč tomu tak je.

Strávili jste slušných pár minut úpravou před zrcadlem. Vyladili jste každou maličkost, dokud nebyl výsledek podle vás ideální. Pak ale vyletí ptáček a vy vypadáte úplně jinak, než před chvíli v zrcadle! A nedá se říct, že by to bylo zrovna k lepšímu.

V duchu nadáváte a vaše sebevědomí dostalo malou ťafku. Čím to je? Rozhodně to není vámi, tím si buďte jistí. Vysvětlení je ve skutečnosti docela jednoduché. Jsme totiž zvyklí se celý život pozorovat jen v zrcadle. Jenomže nikdo z nás není dokonale symetrický a zrcadlový obraz naší tváře není věrnu kopií originálu, protože je přesně opačný.

Když před zrcadlo umístíte nápis, ze snadno čitelného textu se stane jen hromada podivných znamének. A podobně to funguje i s vaší tváří. Jenomže co kdybyste strávili celý život čtením zrcadlově obrácených písmen?

Přesně tak. Když potom vidíme vlastní tvář na fotkách, něco nám na ní zkrátka nesedí, protože nejsme zvyklí vídat ji takto přehozenou. Ostatní nám přijdou v pořádku a myslíme si, že jim to sluší. Sami ze sebe ale nedokážeme mít dobrý pocit, protože je zkrátka na naší tváři něco špatně. Něco, co se nám nelíbí, protože nám to nepřijde přirozené. A tak máme dojem, že za to mohou vlasy, výraz, světlo, úhel nebo cokoli jiného.

I když to není zrovna dobrá zpráva pro ty, kteří doufali, že se to někdy změní a oni najdou ve své tváři na fotkách větší zalíbění, alespoň se nemusíte trápit, že jste v tom sami. Podobné pocity totiž zažívá prakticky každý.

Životní styl - další články

Doporučujeme