Neskutečné dojetí. Šimpanzice Vanilla, která byla v kleci zavřená 28 let, viděla poprvé nebe

12. července 2023·Životní styl·Redakce

Vanilla (Zdroj: Profimedia)

Jestli existuje někdo, komu po tomhle nezvlhnou oči, tak má srdce z kamene. Šimpanzí samice Vanilla byla 28 let zavřená v kleci. Nyní se díky organizaci Save the Chimps dostala ven a poprvé tak mohla vidět nebe. Její dojetí je neskutečné. Informovala o tom agentura Reuters.

Celých 28 let strávila šimpanzí samice Vanilla v kleci. První roky svého života žila v laboratoři pro lékařské výzkumy  a následně se stěhovala mezi nejrůznějšími chovnými stanicemi či útulky. Vždy ale byla držena v nevyhovujících podmínkách v malých klecích, které byly podle serveru Fox News velké zhruba jako garáž.

To se ale změnilo. Situaci si do svých rukou vzala organizace Save the Chimps, která jí převezla do města do Floridě Fort Pierce, kde je na jednom z ostrovů šimpanzí rezervace. Vanilla tak před několika dny poprvé po 28 letech viděla nebe a mohla se potkat s dalšími šimpanzi.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ČT24 (@ct24zive)

Její výraz, když poprvé vyjde z klece na čerstvý vzduch a uvidí modrou oblohu, je dojemný. Šimpanzice si užívá i první kroky po zelené trávě a nadšeně se objímá s dalšími opicemi. Spolu s ní je na ostrově i samec Shake. Oba dva si teď mohou užívat volnost, svobodu a šimpanzí kamarády. Když se blíží Den nezávislosti, tak i Vanilla nyní dostala svobodu. A jak je vidět, také šimpanzi si velmi váží své nezávislosti,“ řekla k záběrům šťastné Vanilly Ana Paula Tavares, ředitelka organizace Save the Chimps.

Životní styl - další články

Doporučujeme