Podle čeho si vybíráme, co budeme jíst? Nejde jen o chuť

Přemýšleli jste někdy, co vlastně hraje klíčovou roli, když si každý z nás vybírá, co sníst? Vědci se na naše motivy zaměřili detailněji a výsledky studie nedávno zveřejnili. Zjistili, že důležitou roli pro každého z nás hraje denní doba. Jinak si totiž vybíráme snídaně, obědy i večeře.

Studie vedená doktorkou Uyen Phan byla nedávno publikována v odborném časopise Food Quality and Preference. Výzkumníci se zeptali skupiny složené ze 300 dobrovolníků na důvody, proč jedí konkrétní jídla.

Podle čeho vybíráme chody?

198 dospělých lidí přispělo do online dotazníku, ve kterém objasnili motivy, které je osobně vedou při výběru toho kterého chodu. 100 dalších lidí pak bylo požádáno, aby sestavili tzv. mapu potravinového výběru. Dostali 700 obrázků jídel a nápojů, ze kterých měli zvolit, co by si kdy vybrali a proč.

Vědci následně přišli se zjištěním, že nás ovládají odlišné mechanismy motivací v případě snídaní, obědů i večeří.

První jídlo dne si podle jejich závěrů vybíráme hlavně podle hladu a případné náročnosti. K snídani volíme jídla jednoduše připravitelná a sytá, protože nás pohání hlavně prázdný žaludek hlásící se o zaplnění. Oblíbené jsou proto cereálie s mlékem, vajíčka, různé pečivo nebo namazaný či obložený chleba.

U obědů potom naši volbu zdaleka nejvíce ovlivňuje zvyk. V případě oběda totiž často jíme podobná jídla každý den. Můžeme mít sice pocit rozmanitosti, mnoho z nás ale skončí u své oblíbené kuchyně a přes oběd příliš neexperimentuje. Ještě více tady rozhoduje jednoduchost přípravy nebo dostupnost. Oblíbená jsou proto hotová, rychlá a předpřipravená jídla, která se dají snadno vzít s sebou do práce. Důležitým kritériem u hlavního jídla bývá také cena.

Večeře, to už je ale něco zcela jiného. Zatímco celý den držíme své chutě na uzdě a jíme hlavně proto, abychom zahnali hlad, večer se o slovo přihlásí naše touha po požitku. Večeři si vybíráme podle toho, na čem si nejvíc pochutnáme, nevadí nám připravit si složitější pokrm a nebo vyrazit s přáteli do exotické restaurace.

Držíme se na uzdě

Zatímco celý den se držíme na uzdě a je pro nás snadnější ve všem tom shonu dodržovat zdravou dietu, v pozdějších hodinách se naše myšlení kompletně změní a mnohem víc nás to táhne ke hříšným sladkostem či chuťově výrazným nezdravým jídlům. Zvládnout své chutě je pak najednou mnohem těžší.

Ruch z okolí opadne, my se více soustředíme na vlastní emoce a můžeme mít také větší tendenci zajídat prožitý stres nebo si vynikajícím jídlem uklidnit nervy. Večer také nejvíce lidí chodí ven, kde konzumují kalorický alkohol a navštěvují nejrůznější podniky z oblasti pohostinství, nebo jen tak sedíme u televize, u které mnoho z nás rádo něco dobrého ujídá.

Uspokojení smyslů

Pokud se snažíte zkrotit své návyky a rádi byste se naučili stravovat zdravě, dejte si pozor hlavně ve večerních hodinách. Můžete si připravit něco lahodného, ale zdravého, jako například sladké ovoce. Uspokojíte své smysly, které zatouží po stimulaci, a ráno nebudete mít špatný pocit.