Podzimní deprese se blíží. Co to vlastně je? A je to vůbec?

20. září 2021·Životní styl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Je to tady! Dny jsou kratší, vstáváme za tmy, oblíkáme se do bund, je mokro, sychravo a sluníčko je někde v nedohlednu. Podzim klepe na dveře a s ním i mnohem častější pocity smutku a úzkostí. Myslíte si, že za to může podzimní deprese? Tak ta, dámy a pánové, podle odborníků neexistuje. S touto informací přišel webový portál Moje zdraví.

Když někdo řekne, že má depku, většinou to neznamená ono vážné psychické onemocnění, kterými trpí 700 tisíc Čechů. Většinou tím myslí špatnou náladu zapříčiněnou zhoršeným počasím a dlouhodobou nepřítomností slunce. A přesně takové dny se nejčastěji objevují právě na podzim a nám je z toho smutno a mizerně. Takové jarní deprese jsou snad ještě horší, protože se kolem člověka všechno probouzí a kvete a on je přesto neschopen radovat se ze života.

Deprese v pravém slova smyslu je ale o něčem úplně jiném. Není to splín, který zaženeme tabulkou čokolády, nebo novými botami. Ten je totiž jen sezónní záležitostí, při které naše tělo zpomaluje a my se cítíme bez nálady, unavení a podráždění.

“Jednou z metod, jak zaplašit podzimní chmury, je pohyb. Ideální může být chůze v přírodě, běh, jóga nebo pilates. Pohyb, který vám udělá dobře na těle i na duši a budete během jeho provozování venku, kde budete vystaveni většímu dennímu světlu. Špatnou náladu však zažene i obyčejný úsměv nebo vzpřímené držení těla. Pokud se člověk usměje nebo se narovná, i přesto, že to tak necítí, za několik málo okamžiků se pak budete cítit lépe doopravdy,” říká Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky pro portál Moje zdraví.

 

 

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme