Psí pamlsky. Proč jsou pro naše mazlíčky dobré a jaké vybírat?

2. června 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Pamlsek by měl pro každého psího mazlíčka fungovat jako odměna, dárek za něco co udělal dobře. Slouží hlavně k jeho odměňování. Jsou ale i dobroty, které psům dáváte, aby se zabavili nebo jako funkční pamlsky.

Mnoho majitelů pejsků dává svým hafanům pamlsky často jen proto, že jen jsou. Těší je pohled na spokojeného hafana. „Pokud pamlskem odměňujete, jsou vhodné spíše menší kousky, protože jich pes sní víc. Na zabavení zvířete se hodí sušené uši nebo střívka, které psi déle koušou,” říká výživová  poradkyně Kristýna Hromádková. Pamlsky se rozdělují do tří kategorií. Sušené jsou aktuálně velmi oblíbené. Patří mezi ně třeba vepřové uši nebo střívka nebo masové jerky.

Další jsou výcvikové pamlsky, které se od sušených liší hlavně velikostí. Při výcviku je nutné psa odměnit, ale neměl by se rozptylovat kousáním a spolknout by ho měl jako malinu. Jedná se proto o malé kousky dobrot. Poslední jsou funkční, které obsahují přísady od bylinek po premixy. Často je u nich doporučené dávkování.

Jestliže doma nechcete mít psa loudila, měli byste se vyvarovat odměňování lidskou stravou. „Neměli bychom psům dávat jídlo od stolu, dalším problémem je překrmování. Lidé by měli ctít pravidlo všeho s mírou,” říká Hromádková. Pro zvíře je stejně největší odměnou to, když se mu jeho pán hlavně věnuje. „Za splněný úkol odměňujte jen malými kousky pamlsků,” radí. U masových pamlsků je dobré koukat na protein, ale pozor. Časté odměňování masem nebo sušenými dobrotami by psovi mohlo způsobit zdravotní problémy.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme