Psi s námi komunikují skrze packy. Naučte se jim rozumět

23. června 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Psi jsou společenská zvířata a mají celou řadu komunikačních metod. Vytí a štěkání jsou běžnými způsoby komunikace, mezi které patří také i řeč těla, hrabání, škrábání a jiné. Podle webu Superzoo jsou některé pohyby tlapkami instinktivní, zatímco ostatní jsou naučené.

Co bych chtěl

Pokud jste někdy škádlili pejska tím, že jste drželi v ruce skrytý pamlsek, víte naprosto přesně, jak se pes v takové situaci chová. Snaží se vší silou tlapkami vydolovat tu mlsnou pochoutku z vaší ruky za každou cenu. Postupem času se pes naučí, že hrabáním packami na něco, co usilovně chce, přináší výsledky.

Pojďme si hrát

Pes, který se vyznačuje vysokou energií, hrabe packami pod sebe a doslova se na vás usmívá, si chce jenom hrát. Říká vám: “Hele, pojď se honit.” Zatímco jeho úmysly jsou dobré, měli byste dávat pozor, aby svým skákáním a kousáním nemohl náhodně někoho zranit. Co se vám zdá zábavné nebo roztomilé, může být bolestivé nebo děsivé třeba pro malé dítě.

Věnuj mi pozornost

Pokud si čtete, sledujete televizi nebo děláte něco, do čeho není váš pejsek zapojen a najednou ucítíte, jak si na vás pokládá tlapku, dožaduje se vaší pozornosti. Pokud zareagujete tím, že psovi budete věnovat pozornost, po které touží, posílíte toto chování a podpoříte svého psa v tom, aby ho opakoval. Jakmile se naučí tomuto zvyku, je těžké jej odnaučit.

Pokud byste byli neradi, aby to tak dopadlo, ignorujte občas pejskovo dožadování, aby si moc nezvykal. Je třeba takovému chování zamezit včas, protože pokud si jej nějakou dobu necháte líbit a začnete mu jeho dorážení zakazovat až když už je moc velký, takže je dorážení packou bolestivé, bude zmatený vaším chováním, protože nebude chápat, co je na tom najednou špatně.

Ty jsi šéf

Pokorné šťouchání packou je také gesto oddanosti. V kombinaci s řečí těla a vyhýbáním očního kontaktu, vám váš chlupatý přítel říká: “Já nejsem hrozba.”

Já jsem šéf

Pes používá své tlapy také k tomu, aby lidem nebo jiným psům kolem sebe ukázal, kdo je tady šéf. Dokáže to tím, že své tlapy zavěsí na ramena nebo záda jiného psa. Když se snaží udělat to samé vám nebo členu vaší rodiny, měli byste ho okřiknout a hlasitě na něj spustit “ne”. Takový rafan by se nikdy neměl cítit nadřazený na nikoho z vaší domácnosti, jinak se může stát, že vám přeroste přes hlavu.

Pes je smečkové zvíře, má tedy v genech zakódované některé vzorce chování. V každé smečce panuje určitá hierarchie a je třeba ji dodržovat. Nemusíte se tedy bát, že byste svému mazlíčkovi něco upírali, ba naopak. Pes potřebuje mantinely a je mu v nich dobře.

Chci jít ven

Takováto němá tvář nerozumí mechanismu pantů a zámků, ale učí se od vás velmi rychle. Takže ví, že když packou stiskne kliku u dveří jako vy, samy se otevřou.

Své miláčky byste neměli podceňovat. Naopak, měli byste umět naslouchat řeči jejich těl. Jenom tak mezi sebou vytvoříte to pravé parťácké pouto a heslo „pac a pusu“ získá svůj správný význam.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme