Recept na domácí droždí podle biologa. Vyrobte si ho ze surovin, které už doma máte

3. dubna 2020·Životní styl·Karolína Stránská

COVID-19 v mnohých probudil solidaritu a potřebu pomáhat ostatním. Lidé šijí roušky, darují peníze a pomáhají, kde se dá. V mnohých se ale také probouzí instinkty související s přežitím a hromaděním. Na mnoha místech planety došel toaletní papír, či droždí. Logicky se lidé bojí nakupovat volné pečivo, pečou si tedy svoje. Nedostatek droždí postihl i Česko.

Právě absence droždí mnohé překvapila, obvykle se totiž jedná o surovinu, která je hojně dostupná. Není se ale třeba ničeho obávat. Už se našli na sociálních sítích tací, kteří se jali vyvíjet vlastní recepty na domácí droždí. Po internetu jich koluje mnoho, některé z nich fungují, některé ne. Biolog a expert na kvašení Sudeep Agarwala na Twitteru nedávno sdílel poměrně jednoduchý recept na droždí, který si doma může vyzkoušet každý. Je totiž dost pravděpodobné, že suroviny na něj už máte.

Jeho recept vyžaduje jen sušené ovoce, mouku a vodu. A samozřejmě čas a trpělivost.

Vezměte sušené ovoce (rozinky, meruňky, švestky,…) a dejte ho do nádoby a přilijte 30-40 ml (cca 2-3 lžíce) vody. Zamíchejte. Všimnete si, že voda se začíná zakalovat. Ke směsi přisypte mouku, množství by se mělo objemově rovnat směsi vody a ovoce, která už je v míse. Pokud nemáte po ruce váhu, přidejte tolik mouky, aby vzniklo tekuté, mokré těsto. Klasická mouka je ideální. Potom už čekejte. Udržujte nádobu v teple, ale ne v horku. Po zhruba 12 hodinách uvidíte, jak se tvoří bubliny. Po cca 24-48 hodinách odeberte část oné hmoty z vody, mouky a ovoce, přidejte k ní 30-40 ml vody a mouku a proces opakujte. Tentokrát by se bubliny ve vzniklém kvásku měly objevit mnohem rychleji. Nyní máte k dispozici kvásek plný bublin, které můžete využít v dalším pečení.

Životní styl - další články

Doporučujeme