Roste vám z dítěte psychopat? Podle těchto znaků to poznáte

3. února 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Kdy se dá zjistit, že vaše dítě je psychopat? Podle mezinárodní studie to lze poznat už ve třech letech z reakcí dítěte na nejrůznější podněty. I malé děti se mohou projevit jako bezcitné a prosté emocí, což může být spojené s poruchou osobnosti. Detailní informace přinesla Dáma.cz.

Chování ke zvířatům

Krutost ke zvířatům je typickým příznakem psychopatické poruchy dítěte. Pokud svému dítěti vysvětlíte, že není v pořádku tahat kočku za ocas a šťourat psa v očičku, dítě to pochopí a už to nebude opakovat, není co řešit a vy se nemusíte strachovat. Když ale záměrně trápí zvířata nebo se je dokonce snaží zabít, je na čase zasáhnout a podniknout nějaké opatření.

Nechceme vás děsit, ale právě sérioví vrazi si vybíjejí svůj hněv na bezbranných tvorech. A co víc, často své oběti trýzní nebo zabíjejí stejným způsobem, jakým ubližovali právě zvířatům.

Pyrománie a žhářství

Různé formy pyrománie nebo dokonce žhářství, kdy dítě úmyslně založí požár, jsou dalším varovným znakem, který by mohl signalizovat sklony k psychopatickému chování.

Porušování pravidel a krádeže

Asi neexistuje dítě, které by něco nerozbilo nebo by nikdy nepřišlo pozdě. To se prostě stává. A většina dětí chápe, že když se něco takového přihodí, musí buď zalhat, nebo jít s pravdou ven. Zkrátka, cítí se špatně, že něco provedly. Děti s psychopatickými sklony chápou porušování pravidel velmi odlišně.

Stejné dobrodružství a adrenalin zažívají při krádežích. Dobře to popsala Joanne Rowlingová v Harrym Potterovi v kapitole o dětství Lorda Voldemorta. Professor Dumbledore našel v jeho zásuvce hračky, které patřily ostatním dětem. Temný Lord je ve skutečnosti nepotřeboval, jen si užíval pozorování těch, kteří ztratili důležitou věc.

Lež bez lítosti

Pokud dítě lže, protože se bojí trestu, můžeme jeho lež pochopit. Nicméně pokud dítě lže jen proto, aby lhalo, bez výčitek svědomí a s velmi sebejistým výrazem obličeje, měli bychom se znepokojovat. Možná je něco špatně.

Když odhalíte lež u dítěte, které má psychopatické rysy, začne se zlobit, vyvádět a být hysterické, ale nikoliv proto, že vám lhalo, ale proto, že jste jeho lež odhalili. Je to určitá forma manipulace.

Šikana

Samozřejmě, jestliže vaše dítě někoho šikanuje, ještě to neznamená, že je psychopat nebo z něj roste sériový vrah. Děti šikanují z mnoha důvodů: chtějí pozornost, sílu, chtějí vypadat jako rodiče (kteří je trestají) či jako jejich idol. Existuje však jeden veliký rozdíl. Pokud váš malý terorista šikanuje a ponižuje ostatní jen proto, že se mu to líbí, může mít sklony k psychopatickému chování.

Bez emocí

Děti, jimž hrozí psychopatie, neprojevují strach tak často jako jejich vrstevníci. Necítí stres a nemají ponětí, co je to soucit. Jejich reakce jsou často bezcitné a bez emocí.

Životní styl - další články

Doporučujeme