Sovy, nebo skřivani? Vědci zkoumali, jací lidé jsou zdravější

1. ledna 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Lidská populace se dělí na dvě skupiny, kterým se přezdívá podle dvou druhů ptactva. Takzvané sovy jsou nejaktivnější v pozdním odpoledni, večer vydrží dlouho vzhůru a ráno by nejraději spali až do poledne. Naopak skřivani jsou ráno plní energie a v posteli už by nevydrželi ani půl hodiny, večer jim však energie schází. Vědci nyní zkoumali obě skupiny a přišli ze závěrem, která z nich se v životě těší lepšímu zdraví.

Za příslušnost k té které skupině mohou tzv. chronotypy. Ty jsou pro vědce pořád trošku záhadou. Člověk je má částečně vrozené a poděděné po předcích, svou roli však hrají i faktory z vnějšího prostředí. Náš denní rytmus se rovněž mění v závislosti na našem věku.

Například malé děti bývají obvykle skřivani, už v šestém roce věku však podíl skřivánků drasticky klesá a později klesá ještě více. Mezi dospělými je podíl zhruba půl na půl. Ačkoli to není úplně příjemné, když je to potřeba, můžeme svůj životní styl samozřejmě silou vůle upravit. Své původní naprogramování však nezapřeme. Který způsob rozložení energie je tedy zdravější?

Podle vědců za kratší slámku tahají noční sovy. Klasický pracovní týden je totiž přizpůsobený spíš skřivanům a sovy častěji trápí nedostatek spánku. Když pak chtějí spánkový deficit o víkendu dohnat, rozkolísají si svůj režim. Skřivani oproti tomu jedou v poměrně vyvážených “kolejích”.

A co sužuje sovy dále? Tito lidé mají vyšší riziko obezity, kardiovaskulárních chorob a cukrovky druhého typu. Jak je to možné? Konzumují totiž v průměru více nezdravého jídla, častěji vynechávají snídaně, přejídají se na noc a pijí více alkoholu.

To jim působí potíže mimo jiné i proto, že je jejich přirozený denní rytmus odlišný od lidského metabolického nastavení. Například hladina krevního cukru glukózy by totiž během dne měla klesat, to se ale u sov často neděje, protože si ještě večer dopřávají spoustu kalorií. Pokud se tedy pokládáte za sovu, dejte si na své návyky pozor.

Ostražití by však měli být i lidé, kteří pracují v trojsměnném provozu! Ti své tělo vystavují velmi podobným rizikům, jako je tomu u ponocujících sov.

Životní styl - další články

Doporučujeme