Svatý Martin je tady! Kde vznikla tahle tradice a proč jíme husu nebo kachnu?

11. listopadu 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Přijede letos svatý Martin na bílém koni a přiveze s sebou sněhovou nadílku? Zatím to moc nevypadá, i když venku se už pořádně ochladilo.

V dávných dobách představoval svátek svatého Martina přelom v hospodářském cyklu na venkově. Děvečky a čeledíni si domluvili službu na další rok, nebo šli o dům dál. V tento den také končila pastva a dělali si zásoby na zimu a dokvašovalo se víno. Čeleď na konci služebního roku pořádně oslavovala, hodně se pilo a jedlo, také se konaly dobytčí trhy a uzavíraly se smlouvy.

Dnes máme svatého Martina spojeného hlavně s jídlem a vínem. Oblíbená je svatomartinská husa. A jak tato tradice vznikla? Když svatý Martin kázal, rušilo ho kejhání hus, a tak všechna tato zvířata skončila na pekáči. Jiná legenda zase hovoří o tom, že se Martin schovával mezi husami před volbou biskupa, ale ony ho svým kejháním prozradily.

Kromě husy se také hojně konzumuje svatomartinské víno. Ve vinařských oblastech je zvykem v tuto dobu ochutnávat nové víno. Je to tedy první víno nového ročníku, které zrálo jen pár týdnů a jeho výroba splňuje přísná kritéria. Také se ten den pečou rohlíky a koláče. Pečivo se často plní povidly, ořechovou či makovou náplní. Podle tradice dívky s pečivem obcházely své hochy a hospodyně jím obdarovávaly čeleď.

A kdo vlastně byl svatý Martin?

Martin Tourský žil ve 4. století našeho letopočtu a jeho snem bylo stát se mnichem. Na přání svého se ale nakonec stal vojákem. Jeden den jel Martin na koni kontrolovat městské hlídky a cestou potkal žebráka, ale neměl mu, co dát. Proto mečem rozřízl svůj plášť a půlku mu dal, aby mu nebyla zima. V noci se mu zjevil Ježíš oděný do poloviny pláště. Na ten popud se Martin nechal pokřtít a stal se později biskupem.

Zemřel 8. listopadu ve věku 80 let a pohřben byl 11. listopadu, proto byl tento den uznán jako jeho svátkem. Vzhledem k tomu, že okolo 11. listopadu začíná sněžit, říká se, že Martin přijíždí na bílém koni.

Životní styl - další články

Doporučujeme