Takto poznáte, že váš partner postrádá empatii

21. března 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Asi každý z vás už někdy zažil ten pocit růžových brýlí na začátku vztahu. Ten ale za pár měsíců zmizí a musíte začít čelit denní realitě, ve které začínáte na partnerovi objevovat drobné nebo větší charakterové vady. Najednou se vám může stát, že si uvědomíte, že žijete s člověkem, který postrádá jakoukoli špetku empatie. Tady tyto známky vám to pomohou odhalit o něco dříve.

Podle serveru Well and Good osobnost partnera nemůžete odhalit po pouhých třech schůzkách. Vybarvuje se většinou postupně. Nejprve ho ve všem obdivujeme, ale po pár měsících nastoupí neoblíbená realita. Do ní můžeme zařadit například to, že někteří partneři jsou najednou bezcitní a chybí jim empatie. Ta se definuje jako necítění emocí.

Pokud zpozorujete, že je váš partner či partnerka nebojácná v negativním slova smyslu, tak zbystřete. Jedinec má většinou pocit, že pro něj neplatí žádná pravidla, zásady ani společenské normy. Jestliže zjistíte, že žijete po boku partnera, kterému není nic svaté, rozhodně jeho chování nepodceňujte.

Další známkou neempatického chování je nezdvořilost. Utahuje si neustále z někoho, dělá vtipy na cizí účet nebo si myslí, že je dokonce vtipné lidem ubližovat? V tom případě je bezcitný až běda! Takový chlap nebo žena vám za to nestojí a raději odejděte.

Nedostatek sebeuvědomění, se často projevuje v komunikaci, kdy váš partner nebo partnerka hovoří nevhodným tónem a chová se způsobem, který překračuje všechny meze. Pokud se toto chování objevuje často, jedná se o bezcitnou osobu. Může se také objevit nulová lítost. Tyto osoby se vám nikdy za nic neomluví, protože si nemyslí, že by udělaly chybu.

Nejhorší znak je potom lhaní.  Na tyto lidi si dejte obzvlášť velký pozor. Své lži často využívají k manipulaci. Lidé bez empatie také neprožívají emoce jako ostatní. Pokud vám budou říkat něco smutného a vy neuvidíte změnu v jejich výrazu nebo v emoci, tak je něco špatně a měli byste zpozornět.

Životní styl - další články

Doporučujeme