Toužíte po kvalitnějším spánku? Vědci radí, podělte se o postel se psem

19. prosince 2021·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock.com)

Již delší dobu jste se nevyspali? Pokud máte doma pejska, tak byste měli zvážit možnost, přitulit se v noci k němu. Podle výsledku nové studie spánek s němým chlupáčem má výhody. Informoval o tom deník The Mirror.

Podle studie, kterou provedli vědci z Univerzity Canisus v Buffalu, je dobré nechat psa spát v posteli s vámi. Pomáhá totiž ke kvalitnějšímu a lepšímu spánku.

V průzkumu Christy L. Hoffman bylo 662 žen, které popsaly své spací návyky. Ukázalo se, že 57 % žen sdílelo postel s jiným člověkem, 55 %  se psem a 31 % spalo v posteli s kočkou. Ženy, které spaly vedle svého domácího mazlíčka, pak měly klidnější spánek, než ostatní účastnice výzkumu.

Psí spánkové vzorce se totiž hodně shodují s lidskými. “Ve srovnání s lidskými partnery v posteli byli psi, kteří spali se svým páníčkem, vnímání tak, že méně narušovali jeho spánek a spojovali je i silnější pocity pohodlí a bezpečí, ” popsali pro The Mirror vědci.

Dokonce štěně na vás působí ještě příznivěji. Usnete dříve a stane se z vás ranní ptáče. Bohužel kočky dopadly v průzkumu hůře. Jsou totiž v posteli vnímány za výrazně rušivý element. “Jsou spojovány se slabšími pocity pohodlí a bezpečí než lidé a psi,” dodali výzkumníci pro The Mirror.

Životní styl - další články

Doporučujeme