Ty přesně víš, co myslím. Jak moc psi rozumí tomu, co jim říkáme?

15. června 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shuttestock)

Známe to každý. Když na svého psa mluvíte, pes významně pootočí hlavu a vypadá to, jak když rozumí tomu, co říkáme. A možná máme pravdu. Výzkumy ukázaly, že naši mazlíčci nás chápou víc, než si myslíme. Informaci uvedl ireceptář.cz.

Vědci spojili skupinu psů na magnetickou rezonanci a poté sledovali, jaké jsou reakce jejich mozku na různé pokyny či sdělení. Slova byla různá – neutrální, pozitivní i negativní, stejně jako intonace hlasu. Výsledek je poměrně překvapující, protože se ukázalo, že psí mozek zpracovává informace, které slyší velmi podobně jako lidé. Pravá hemisféra bere intonaci, levá zase obsah. Mozek pak obě spojí dohromady.

To ale neznamená, že by psi rozuměli tomu, co jim říkáme. Jsou ale schopni rozlišit mezi slovy, které nikdy neslyšeli a mezi tím, která slyšeli už dříve. Slova pochvaly dokáží rozeznat, i když je sdělíte neutrálním nebo negativním tónem, ale vnímají je jako odměnu jen v případě, že použijete pozitivní tón. Na lidský mozek ten psí sice nestačí, ale funguje podobně.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Psi ale určitě dovedou rozeznat emoce. Cítí, když se trápíte, brečíte, rozezná i bolest, a když jste nemocní. I toto je potvrzeno vědecky. Mozek zpracovává informace z různých smyslů, z výrazů naší tváře a tónu našeho hlasu. Mezi ostatními zvířaty jsou v tomto zcela originální a jedineční.

Životní styl - další články

Doporučujeme