Vánoční svetr za milion. Britský umělec vytvořil jedinečný kousek, možná kvůli němu ale zkrachuje

9. prosince 2021·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

K Vánocům patří ozdoby, stromeček, dárky, ale také vánoční svetry. Člověk si je většinou vezme jednou za rok a pak mu dalších 353 dní v roce leží ve skříni. Tento svetr od umělce Aidana Libana ale stojí tolik, že ho raději budete nosit pořád. Pochlubil se s ním na svém instagramu.

Svetr od londýnského umělce Aidana Libana je posázen diamanty a zlatem. Výroba trvala půl roku a Aidan do ní investoval všechny své úspory a nyní hodlám svetr prodat za 30 tisíc liber (900 tisíc korun). Výrobní náklady se vyšplhaly na sedm tisíc liber (210 tisíc korun), na svetru se sobem jsou stříbrné hvězdy vykládané diamaty, nitě ze 24karátového zlata, hedvábná podšívka a tisíce krystalů Swarovski.

Výroba zabrala Libanovi tři tisíce hodin ruční práce a nyní doufá, že se mu podaří získat desítky tisíc liber. “Chtěl jsem vytvořit něco velkolepého a poutavého. Při výrobě jsem hodně improvizoval, pracoval jsem hlavně večer a o víkendech. Ten, kdo si ho koupí, ho může nosit, ale neměl by se prát. Na samotné ceně se podepsal hlavně strávený čas,” uvedl umělec, který podle vlastních slov chtěl dosáhnout luxusního pojetí „tradičně ošklivých vánočních svetrů”.

Podle svých slov na ničem nešetřil a většinu detailů vyrobil on sám. “Většina svetru je vyrobena z vlny a bavlny, je krásně měkoučký. U nás v rodině takové svetry nemají tradici, takže jsem přípravu dost tajil. Když jsem ale výsledek ukázal, byli nadšeni,” říká umělec. Část výtěžku plánuje věnovat prostřednictvím nadace britským zdravotníkům (NHS). „Každopádně jsem teď na mizině, takže ho docela potřebuji prodat,” dodal.

Co na to Jan Kraus? 

Životní styl - další články

Doporučujeme