Vánoční tradice: Proč je zdobení stromečku moderní výdobytkem a co se jí v jednotlivých zemí?

12. prosince 2021·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Vánoce se slaví po celém světě, i když jsou to hlavně křesťanským svátkem. Nicméně tradice jsou v různých zemí trochu jiné. Jiný den se slaví, někdo jiný rozdává dárky a také se něco jiného konzumuje. Co se jí třeba v Anglii, Polsku nebo Francii, připomíná web Proženy.cz.

Vánoční stromeček

Nejvíc typickou tradicí je vánoční stromeček. Dá se říct, že ve srovnání s historií Vánoc je ozdobený stromeček poměrně novou tradicí. Legenda o tom prvním sice sahá už do 6. století, kdy jeden misionář strávil svátky na dvoře u burgundského krále, jemuž ozdobil jedli. Ve středověku ale nejsou o vánočních stromečcích zmínky, objevily se zase až v 16. století, ale pořád je to výjimečná záležitost.

Doma si jej začaly lidé zdobit až v 17. století, masovým symbolem Vánoc se staly až v 19. století. Poprvé v České republice stromeček ozdobil v roce 1812 tehdejší ředitel Stavovského divadla Jan Karel Liebich ve své vile v Libni. Více se začal objevovat v domech měšťanů až ve 40. letech 19. století. Jeho cesta na venkov byla ale dlouhá, protože katolická církev odmítala stromek jako součást Vánoc. Ve Vatikánu se poprvé objevil až v roce 1982.

Štědrovečerní menu

Jiný kraj, jiný prav. Češi si 24. prosince večer dají rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát. U našich sousedů v Polsku musí být všechna jídla na Štědrý den postní. Večeře je ale bohatá a měla by mít až dvanáct chodů. Může tam být třeba boršč s chlebem, pak sledi, gratinované ryby s vejci natvrdo, bramborami zelné závitky s jáhlovou kaší a pirohy s různými náplněmi. Nechybí ani sladké chody.

V Anglii se původně podávala pečená husa, nakonec jí ale nahradil pečený krocan. Hlavní tradicí je ale vánoční pudink, který nemá s tím naším nic společného. Je to spíše jako bábovka, hlavní součástí je sušené ovoce, koření a brandy. Připravuje se dlouho před svátky a zraje nejméně měsíc. Ve Španělsku se tradice hodně liší podle regionu. Někdy je to polévka z plodů moře, úhoři, krevety pečené ryby všeho druhu. Někde je to krocan nebo jehněčí.

Na Filipínách je to vepřové s bramborem a nudle s mrkví, zelím a další zeleninou. Austrálie sice nemá o Vánocích sníh, naopak prosinec je jeden z nejteplejších měsíců. Tam se tedy griluje. Rumuni mají na Vánoce zabíjačku. Kolem 20. prosince se tam poráží prase a kusy vepřového jsou pak základem večeře. K tomu závitky ze zelených listů s kořeněným mletým masem, rýží a cibulí.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme