Víkendový tip

31. října 2014·Životní styl·Ivana Zítová

První listopadový víkend je za dveřmi. Počasí bude jako stvořené k rodinnému výletu nebo k procházce v přírodě. Vybrali jsme pro vás zajímavé tipy, kam můžete vyrazit.

Obnovená naučná stezka Jesenicko

zdroj: www.stezky.info

foto: www.sezky.info

Tato naučná stezka vznikla na konci osmdesátých let. Dříve se zaměřovala hlavně  na přírodu a ekologii. Díky nové podobě na vás nově čekají historické i kulturní zajímavosti. Stezka měří celkem sedmnáct kilometrů, které vás zavedou až do okolí Petrohradu, kde se tyčí nově zrekonstruovaná kaple Všech svatých

Výstup na Kralický Sněžník

Stejnojmenné pohoří je třetí nejvyšší v České republice, kde se koná už 57. ročník akce s názvem „Výstup na Kralický Sněžník“. Protože se pohoří nachází na státní hranici s Polskem, čeká vás návštěva i sousední, polské strany.

Právě tam začíná naplánovaná cesta, konkrétně ve městečku Miedzygóre s vodopádem Wilczka. Po pár stech metrech na vás čeká budova s názvem Schroniska na Sniezniku – nejstarší turistická chata v Polsku. Cesta vás dál zavede na českou stranu kolem horské chaty Františka, kde sídlí horská služba a následně sestoupíte do Dolní Moravy.

zdroj:www.vyletnik.cz

foto: www.vyletnik.cz

Odjezd je v sobotu ráno v 6.45 autobusem od vlakového nádraží v Pardubicích.

Zámek Žleby

Zámek Žleby na Kuthohorsku byl původně gotický hrad, který zničili husité v první polovině 15. století. Tento „dušičkový“ víkend bude zámek mimořádně zpřístupněný, a čeká vás speciální doprovodný program. V zámecké kuchyni se opět zatopí. Kuchaři budou vařit v historických kostýmech a vy budete mít šanci vidět jak v dávných dobách vypadal každodenní, běžný život na zámku. 

zdroj: www.botany.cz

foto: www.botany.cz

Prohlídky jsou minimálně třicetiminutové a zámek je návštěvníkům otevřen do devíti do čtyř hodin a to je jak v sobotu, tak v neděli.   

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme