Zázrak jménem jedlá soda může pomoci i s péči o domácí mazlíčky

11. května 2022·Životní styl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Všichni víme, že jedlá soba se dá využít na milion způsobů a dá se považovat za univerzální zázrak. Využívá se jak při úklidu, vaření a má zdraví prospěšné účinky. A to, že stojí ve výsledku jen pár korun, se dá také považovat za zázrak. Napadlo by vás ale, že se dá skvěle využít i při péči o kočky a psy? Web iReceptář prozradil několik triků, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Řešení problémů se špinavými oušky

Uši mohou kočky a psy dost potrápit, pokud se v nich nahromadí příliš ušního mazu, nebo se do nich dostane nějaký parazit. Pokud zaznamenáte, že se váš mazlíček v uchu drbe příliš často, pomozte mu jedlou sodou. Rozpusťte v hrnku teplé vody jednu lžičku sody, do vzniklého roztoku namočte bavlněný hadřík nebo kousek vaty či vatovou tyčinku a vnitřek uší opatrně a jemně několikrát vytřete. Pokud to nepomůže, navštivte veterináře.

Srst jako z pračky vytažená

Dodržovat správnou hygienu, co se týče srsti, může být někdy náročné, protože ne všichni pejsci si vodu a koupání užívají, nemluvě o kočkách, které vodu ve většině případů nesnáší. I když je potřeba jednou za čas tento proces podstoupit, nemusíte svého mazlíčka takovému stresu vystavovat příliš často. Jedlá soda totiž funguje jako suchý šampon. Vezměte hrst jedlé sody, rozmělněte ji mezi prsty a vtírejte postupně do srsti. Na závěr pejska dobře vykartáčujte. Zbavíte srst pachu a bude krásně čistá.

Kočičí toaleta

Kočičí záchod může kolikrát hodně zapáchat, i když ho poctivě a pravidelně čistíte. Pokud však použijete jedlou sodu, která kočičce nijak neublíží, můžete zápach výrazně eliminovat. Stačí ji nasypat pod stelivo, nebo ho se stelivem rovnou smíchat. Vaše čichové ústrojí to rozhodně ocení.

Repelent

Pokud vaši mazlíčci pobývají venku a mají tam také misky s jídlem a vodou, mohl by se tam dostat hmyz a nadělat pěknou paseku. Zabráníte tomu tak, že nasypete jedlou sodu v silné vrstvě okolo misek. Psi ani kočky ji žrát nebudou a pokud ano, jim nic špatného neudělá.

Životní styl - další články

Doporučujeme