Ženy nemusejí být vtipné, protože jsou krásné. Proč ženám ty fóry moc nejdou?

25. srpna 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Všechny ženy moc dobře znají, když potkají opravdu vtipného muže. Okamžitě mu nějakým způsobem podlehneme. Když ale potkáme ženu, která nás skutečně rozesměje a umí rozesmát celou společnost, je to naprostý unikát. Humor žen a mužů se liší. Proč ženy nejsou tak vtipné, jako muži? Na to odpovídá magazín Elle.

Spisovatel Christopher Hitchens před několika lety uveřejnil v časopise Vanity Fair článek s názvem Proč ženy nejsou vtipné? A na co přišel? Ženy podle něj nemají zapotřebí být vtipné, protože jsou krásné. Objevují se ale i o poznání radikálnější názory, jako je ten zpěváka Matěje Ruperta: Ženy by neměly vyprávět vtipy, pokud k tomu nebyly mužem vyzvány nebo nedostaly písemné povolení od Ministerstva vnitra nebo čestnou výjimku prezidenta republiky.” Ačkoli to zřejmě myslel ironicky, něco na tom je.

Kolik znáte známých vtipných žen? Jiřinu Bohdalovou? Nebo snad Ester Kočičkovou? Ve veřejném prostoru je jich žalostně málo a lépe na tom není ani naše nejbližší okolí. Zkrátka známe víc vtipných mužů. Kde je problém?

V tradiční mužsko-ženské komunikaci proudí humor poněkud jednosměrně. Aby vás muž dokázal rozesmát, je jedno z hlavních kritérií pro navázání vztahu. Opačně to ale obvykle neplatí. Ačkoli se nejvíc nasmějete s kamarádkami, ve skupině obou pohlaví hrají prim opět pánové. Od tatínka se čeká, že bude rodinu bavit, maminka by se o ni měla starat.

S rozvojem sociálních sítí, jako je Facebook nebo Twitter, se ale otevírá nový svět, na jehož půdě se ženy evidentně cítí ve své kůži a vtipkují mnohem častěji. Tento prostor stojí na slovním humoru, který je dominantou žen. Klademe důraz na verbální projev, muži se oproti tomu zaměřují pouze na pointu. Virtuální doba nám svědčí.

Životní styl - další články

Doporučujeme