Zpěvem ke štěstí? Zde jsou důkazy, že hudba dokáže skutečně zvednout náladu

22. ledna 2019·Životní styl·Karolína Stránská

shutterstock

Všichni víme, že hudba je mocnou čarodějkou. Je nepostradatelným prvkem filmů a seriálů, dokáže nás vyhecovat k lepším sportovním výkonům, či ukonejšit, když se necítíme zrovna nejlépe. Studie však dokazují, že to není jen náš pocit. Hudba skutečně dokáže zvednout náladu.

Hudba zmírňuje bolest

Představa, že hudba může zmírnit bolest, nikoho nepřekvapí. Vědci se rozhodli zkoumat, jaký má hudba dopad vliv na depresi a bolest u lidí, kterým byla diagnostikována fibromyalgie, syndrom vyznačující se chronickou bolestí, který pacientům brání v každodenní činnosti.

60 lidí bylo rozděleno do dvou skupin, z nichž jedna poslouchala 4 týdny jednou denně hudbu. Ukázalo se, že právě tato polovina pociťovala méně bolesti a depresivních příznaků.

Hudba přináší požitek

Mráz běhá po zádech a tělem se rozlévá blaho. Určitě se vám to už někdy u jisté skladby stalo. Když posloucháte hudbu, váš mozek vyplavuje dopamin, který pomáhá ovládat centra blaha a odměny, které se nacházejí v mozku. Způsobují vznik příjemných pocitů buď v reakci na různé události či aktivity, nebo vlivem požití jistých drog a to především stimulačních, např. kokainu.

Hudba vyvažuje emoce

Píseň v nás dovede vyvolat velké spektrum emocí. Podle studie, která byla provedena na švédské univerzitě, je to jeden z důvodů, proč ji máme tolik rádi.

Když se cítíme špatně, hledáme příjemný zážitek, který by pozvedl naši náladu, nebo nás alespoň rozptýlil. Když však posloucháme hudbu, vybíráme se takový žánr, který je totožný s naši náladou, navrhuje studie. Kdo by si pomyslel, že když budeme poslouchat smutnou písničku, budeme veselejší.

Hudba dokáže zlepšit náladu

Věděli jste, že hudba vám náladu vylepší, i když ji neposloucháte? Podle vědců se totiž dopamin vyplavuje už ve chvíli, kdy jsme v očekávání naší oblíbené skladby. Když si projedete svou oblíbenou náladu či playlist, výsledek na sebe nenechá dlouho čekat!

Životní styl - další články

Doporučujeme