Zuzeta: Připadá mi divné nebýt feministka, ale chápu, že se tím slovem nechce každý označovat

27. února 2023·Životní styl·Barbora Turková

Zuzeta (Zdroj: Frekvence 1)

Jméno Zuzana Fryaufová vám na první poslech možná nic moc neřekne, ale Zuzeta už možná více. Za sebou má šéfování Plesu v Opeře, podniká, vlastní firmu, glosuje aktuální dění a věnuje se i PR. A byla i hostem podcastu Mezi čtyřma očima, který si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Jako bývalá šéfka Plesu v Opeře si plesů užila až až, ale jak sama říká, když se nějaký naskytne, ráda vyrazí. „Velkou roli hraje prostředí a lidi, se kterými tam jdete a kteří tam účinkují,” říká Zuzana Fryaufová alias Zuzetu. Na Ples v Opeře chodila zhruba 1200 lidí a jak sama říká nejhorší bylo vychytat rozpočet. „Hodně jsme přemýšleli i nad tím, koho pozvat. Vybírali jsme lidi, kvůli kterým přijdou média a zvedl by se tak společenský statut celé události. Zároveň jsme zvali i lidi, kteří nám byli sympatičtí a kteří byli i třeba trochu kontroverzní,” říká Fryaufová.

Ples v Opeře skončil kvůli rekonstrukci Státní opery. „V době ukončení to mělo to společenské renomé, které jsme chtěli. Ale to, že se Státní opera nerekonstruovala dva roky, ale skoro čtyři, nikdo nemohl ovlivnit. Pak jí zase zavřel covid. Letos by byl asi první ročník, který by šel bez rizika obnovit, ale je to tak velká akce, že se dělá rok dopředu. A před rokem jsme si tím ještě nebyli tak jistí a vzhledem k rozpočtu, to asi nebylo něco, do čeho bychom šli. Ale třeba to příští rok bude jinak.

Papír není mrtvý

Zuzeta nyní stojí za firmou, která vyrábí originální papírenské věci. A i přesto že je digitální doba a většina lidí má diář v mobilu. „Je vědecky dokázáno, že to, co si člověk napíše rukou na papír, tak si podstatně více pamatuje. Papír určitě není mrtvý, což ostatně vidíme i na tom, že stále fungujeme,” říká. K young_block se dostala zhruba tři roky zpátky, kdy začalo být podle jejich slov už moc online. „Můj kamarád po mě chtěl, abych jim pomohla s PR a mě se líbilo, co dělají a jak o tom přemýšlí. Po nějaké době spolupráce se z toho vyvinulo to, jak je to teď, a to že částečně tu firmu vlastním.”

Podnikatelka se hrdě hlásí k tomu, že je feministka. „Kvóty mi připadají ponižující. Připadá mi, že je chyba, že je to slovo vnímané jako sprosté slovo. Lidi si tady feministku představují asi jinak, než mě.Připadá mi divné nebýt feminista, ale chápu, že se tím slovem nechce každý označovat. Škatulkování není vždy dobře a jsou tady extrémní proudy, se kterými také nesouhlasím. Je dobře, že ty názory zaznívají a já jim v nich nebudu bránit,” vysvětluje Zuzeta. Ta třeba za jeden z projevů feminismu považuje finanční nezávislost. Některé feministické proudy s tím naopak nesouhlasí. „Nevidím důvod, proč by se za feministu nemělo označovat, co nejvíce lidí. První krok je změnit to označení a druhý je nemuset to označení vůbec používat.” Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk. si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme