Alena Schillerová: Máme silný sociální systém, který nenechá nikoho padnout

24. září 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Alena Schillerová (Foto: Frekvence 1)

Máme pár týdnů do voleb do Poslanecké sněmovny. Jak je na tom Česká republika po ekonomické stránce? Zmrazí si politici nakonec platy nebo dostanou přidáno? A chystá se konečně nějaký důchodový systém? To nám v Press klubu prozradila ministryně financí Alena Schillerová.

Politici a zmrazení platů

Téma, které se v poslední době v médiích velmi objevovalo. Premiér Andrej Babiš sice tento návrh podal již v červnu, ale sněmovna se k jeho projednání prostě nedostala. Projednala ho tehdy vláda a přesto, že byly návrhy i pozdější, které stihla projednat, tak tento neprojednala… kapři si rybník nevypouští,” popsala ministryně Alena Schillerová.

Podle ní to není fér vůči zbylému pracovnímu sektoru. “My třeba navrhujeme, aby mzda ve veřejném sektoru rostla o inflaci. Myslím si, že ani v soukromém sektoru neporoste o mnoho více, pokud vůbec a poslancům by měla růst o 6 %, což podle mě není fér vůči zbytku ekonomiky a lidem, kteří pracují,” dodala s tím, že by se měli poslanci pochlapit a na mimořádné schůzi, kterou chce Babiš, si plat nechat zmrazit aspoň na pět let.

Dočkáme se důchodového systému?

Za třicet let nebyla ani jedna vláda schopná vytvořit plně funkční důchodovou reformu. Podle Schillerové je do budoucna nezbytná. Rozhodně to čeká příští vládu, a tam už není na co čekat. Potřebujeme jasnou úpravu a jasná pravidla nastavená od doby, kdy půjdou do důchodu tzv. husákovy děti, což bude někdy po roce 2035,” řekla. Dokonce už existuje analýza udržitelnosti veřejných financí důchodové reformy. “Jsem přesvědčená, že příští vláda se o ni může opřít,” dodala ministryně s tím, že navrhnout minimální důchod je sice hezké, ale nikdo pak neřeší, kde se na to vezmou peníze.

Po ekonomické stránce na tom podle Schillerové ČR není úplně nejhůř. “Z hlediska ekonomické úrovně dnes dosahujeme 90 %. To znamená, že naše ekonomická úroveň je velmi vysoká,” popisuje. “V cenové úrovni jsme na 65 % průměru Evropské unie. To znamená, že nemáme ceny tak vysoké jako třeba v Německu,” uvádí a dodává, že mzdová úroveň je na nějakých 40 – 45 %. Mzdy jsou tedy nižší,” konstatuje ministryně a vyzdvihuje silný sociální systém. “Máme tady zdarma zdravotní péči, školství. Silný sociální systém, který nenechá nikoho padnout a nenechá ho prostě bydlet na ulici. Takže to jsou všechno výdobytky, které chceme zachovat a chceme je udržet, takže já si nemyslím, že je tady úplně tak zle,” dodala.

Poslechněte si rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme