Klára Dostálová: Mluvit o nedostatečné podpoře ze strany státu pro CK není fér. Snažíme se o jejich maximální podporu

29. ledna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luděk Staněk

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. (Foto: archív Frekvence 1)

Již v minulosti jsme vás informovali o tom, že cestovní ruch a kanceláře (CK) procházejí obrovskou krizí. Jejich mluvčí Jan Papež upozorňoval v Press klubu Frekvence 1, že pomoc od Ministerstva pro místní rozvoj je mizivá a co s nimi bude je podle jeho slov ministerstvu úplně jedno. K tomu se vyjádřila ministryně Klára Dostálová a také nám přiblížila, jak bude nově schválená podpora pro drobné podnikatele v oblasti cestovního ruchu fungovat.

“Z úst pana Papeže, mě to opravdu mrzí. Já už jsem se proti jeho slovům ohradila Asociací, protože je potřeba si uvědomit, že my jsme pro CK schválili tzv. zákon lex voucher,”  říká Dostálová. CK tak mohly v první vlně pandemie vyplácet místo peněz svým zákazníkům vouchery na další zájezdy, což se nelíbilo spotřebitelům. “Ale pro CK to byla opravdu obrovská pomoc, která jim zachránila minimálně dvě až čtyři miliardy, protože my jsme chápali, že potřebují pomoc,” dodává.

Následně se proti voucherům postavila Evropská komise. “Proto jsme na podzim schválili program cestovní ruch, kde to je rozdělené na CK, cestovní agentury a turistické průvodce,”  popisuje ministryně. CK mají zhruba 350 mil. korun na to, aby měly na vratky pro klienty, pokud se zájezdy nemohou uskutečnit a vedle toho je pro ně schválen program záruky, kde stát ručí za jejich zprostředkované pojištění, aby mohly podnikat,” uvádí. “Takže mluvit o nedostatečné podpoře ze strany státu, opravdu není fér,” doplnila Dostálová.

Ministerstvo tak podle ministryně do cestovního ruchu vložilo podporu za více než 8 miliard korun. “Snažíme se o maximální podporu,” řekla.

Novinka pro individuální ubytovací zařízení

“Už ta podpora nebude jen  pro hromadná ubytovací zařízení, ale i pro ty individuální, malé penziony,” popisuje Dostálová. Na podporu tak dosáhnou ubytování s malým množstvím pokojů. “Zařízení musí mít méně jak 5 pokojů nebo méně než 10 lůžek. Musí doložit, že mají živnostenské oprávnění a mají nahlášenou provozovnu na živnostenském úřadu,” představuje podmínky.

Podporu bude možné čerpat za období od 22. října do 22. ledna. “Pokud dojde k prodloužení nouzového stavu, tak bude další kolo výzvy,” říká ministryně. Žádosti můžou podnikatelé posílat od 1. února a podpora bude vyměřována ve výši 200 korun za pokoj a noc.

Aktuálně se ještě proplácí podpory za jaro. “Žádosti budeme samozřejmě evidovat a proplácet podle toho, jak budou přicházet. To znamená, že pokud někdo spěchá na peníze, tak musí hlídat otevření výzvy. Ta by měla být otevřena 1.února,” říká Dostálová.

Zprávy - další články

Doporučujeme