Další vlna rozvolnění protikoronavirových opatření od začátku března

1. března 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

První březnový den s sebou přináší další vlnu rozvolňování, a které je dobré věnovat alespoň krátkou pozornost. Rozvolnění se týká především kulturních akcí a PCR testování. A další rozvolnění by mělo být hned v závěsu. To už by s mělo týkat i nošení respirátorů a roušek.

Jsou tomu přesně dva roky, co se v České republice poprvé objevil covid, který se více či méně dotkl života každého z nás. A přesně po dvou letech dochází pomalu k rozvolňování opatření, která byla v důsledku epidemie zavedena. Co všechno od úterního dne platí a na jaké další rozvolňování se můžeme těšit?

Od úterý dochází v proticovidových opatřeních k několika změnám a další by měly následovat v půlce března. Pojišťovny začaly proplácet jen jeden PCR test měsíčně, budou na něj mít ale nárok i neočkovaní, což doposud nebylo. Pokud vám však test nařídí lékař, pojišťovna ho proplatí bez ohledu na to, kolikátý v měsíci již využíváte.

Přesto že se i nadále musí nosit roušky ve vnitřních prostorách, bylo ukončeno omezení počtu osob na kulturních nebo sportovních akcích. Co se týká kulturních a sportovních akcí pořádaných venku, je nezbytné roušku nosit v případě, že je přítomno více jak 30 lidí a nemají možnost od sebe stát minimálně na 1,5 metru.

Ke změnám dochází z toho důvodu, že přestože nás covid ještě stále zcela neopustil a nové počty nakažených jsou stále vysoké, nedochází k přetížení zdravotnických zařízení. Navíc omikron nezpůsobuje tak závažný a těžký průběh nemoci ve velké spoustě případů a nezpůsobuje ani rekordní úmrtí.

Další rozvolnění by se mělo týkat povinného nošení respirátorů a roušek a dočkat bychom se ho mohli již v polovině března.

Zprávy - další články

Doporučujeme