Fipronilová kauza pokračuje, v Bruselu se uskuteční jednání o kontaminovaných vejcích

26. září 2017·Zprávy·Karolína Stránská

Ministři zemí postižených nedávným skandálem s vejci a vaječnými produkty kontaminovanými insekticidem fipronil se v úterý sejdou v Bruselu. Schůzku, které se za českou stranu zúčastní ministr zemědělství Marian Jurečka, svolal už v létě komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vitenis Andriukaitis.

Kritice v souvislosti s případem, který zasáhl 26 členských zemí EU a 19 dalších států, čelí například unijní informační systém rychlého varování před nebezpečnými potravinami. Možnosti jeho zlepšení by tak měly být jedním z témat úterní schůzky. Například europoslanci ale tento měsíc kritizovali i nedostatečné sankce za porušování pravidel.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. V EU se ale nesmí podávat hospodářským zvířatům, která produkují potraviny. Světová zdravotnická organizace jej považuje za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová nabídne pokyny, které by členským zemím měly pomoci v boji s nekalými obchodními praktikami v případech dvojí kvality potravin. Věc tento měsíc v projevu před europarlamentem odsoudil předseda komise Jean-Claude Juncker. Nyní komise nabídne členským zemím návod jak rozhodnout, zda společnost která v různých zemích prodává výrobky dvojí kvality, porušuje unijní právní předpisy.

Ministr Jurečka, který bude v Bruselu kvůli jednání o toxických vejcích, by mohl s představiteli Evropské komise probrat také možný zákaz rumového éteru, který dodává chuť a vůni tuzemáku. Na možnou závadnost některých látek v rumové tresti nedávno upozornil Evropský úřad pro bezpečnost potravin.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme