Martina Koziar Vašáková: Jsem přesvědčena, že covid s námi zůstane a třetí rok ukáže, jak jsme se sžili

9. prosince 2021·Zprávy·Barbora Turková

Martina Koziar Vašáková (Foto: ČTK)

Hostem Press klubu byla náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková, která potvrdila, že v České republice se objevil další případ omikronu. Jak je nejvhodnější namixovat třetí dávku? A pomáhá vakcína proti zmíněnému omikronu? Pomáhají vládní restrikce nebo jsou potřeba další?

Cílem je dosáhnout největší proočkovanosti. To je systém, o který se snaží současná vláda České republiky. “Žádná další opatření neplánujeme, je to díky tomu, že daná opatření jsou nastavená podle nás dobře. Ten systém, který říká, že lidé by měli být naočkování a ti neočkovaní mají určitá omezení, je stejný jako v dalších zemí. Cílem je dosáhnout co největší proočkovanosti. Není to o tom, že už nikdy neonemocníme koronavirem, ten tady s námi už bude pořád, ale proto, aby se zbytečně neplnili nemocnice a lidé neumírali,” říká náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková.

Míra proočkovanosti ovlivňuje i v dalších zemí to, kolik lidí zemře na nemoc covid-19. Restrikce jako je nošení roušek, omezený počet na hromadných akcí a další jsou jen dodatečná opatření, která se musí používat v situaci, kdy dostatek populace nemá očkování.  Vašáková je proto přesvědčena, že do dalších opatření už by vláda nešla, navíc ochota lidí dodržovat opatření je poměrně nízká.

Musíme počkat, jak se omikron bude chovat

Velkým tématem je třetí vakcína. Šíří se totiž informace, že pokud je třetí posilující dávka od jiné společnosti, než ty dvě předchozí, je to prý účinnější. “Mixování vakcín je jednou z filosofií, protože vakcíny nejsou stejné. Nicméně preferuje se, když bude člověk očkovaný stejnou vakcínou, jakou už má. Pokud byl ale někdo očkovaný Astrou Zenecou, je dobré, aby teď byl očkovaný Pfizerem nebo Modernou. Třetí dávka dá tělu najevo, že covid-19 je tady stále a imunitní systém bude dostatečně vybaven, aby mohl s nemocí bojovat,” vysvětluje Vašáková s tím, že filozofie třetí dávky je rozhodně správná.

Zároveň dodává, že je možné, že příští rok bude čtvrtá dávka, protože virus se mění a zatím nikdo neví, jaké bude chování omikronu. V České republice je zároveň potvrzen i druhý případ omikronu, z rodiny ženy, která si ho přivezla z Afriky. Jak se omikron chová, ale odborníci zatím neví. “Zatím se nedá říct, že omikron zabíjí více lidí nebo je méně škodlivý. Myslím, že tak za 14 budeme vědět, jak se omikron propsal do nemocničních a mortalitních dat. Pokud mortalitní data budou menší, bude to znamenat, že se virus přizpůsobuje. Sice s námi zůstane, ale už nám nebude tak škodit,” říká náměstkyně.

Teprve se ukáže, jak jsme se s covidem sžili

Omikron není jedinou mutací, ale podle Vašákové je velmi pravděpodobné, že to nebude poslední. Podobné je to třeba s mutací chřipky. “Sars cov 2 je nebezpečný a zabije relativně velké množství lidí, kteří mají i další nemoci. Ale přizpůsobuje se, ale zároveň není smrtelný, aby si nezabil toho biologického hostitele. Doufám, že to dopadne tak, že se s tím naučíme žít, u většiny lidí bude mít lehčí průběh a zařadí se po boku rýmy, nebo v horším případě chřipky. Jsem ale hluboce přesvědčena o tom, že s námi koronavirus zůstane a až třetí rok ukáže, jak jsme se s ním sžili a bude to pro nás příznivější a mrtvých nebude tolik,” odhaduje Vašáková.

Nově nastupující vláda nesouhlasí s povinným očkování u některých profesí. “Za mě by měla být proočkovaná naše populace, tedy ti vhodní k očkování z 90%, abychom nemuseli nařizovat další restrikce. Pokud lidé, kteří odmítají očkování, kterých je nyní asi 20%, si nejsou schopni uvědomit, že je vakcína vhodná, pak musí nastoupit stát a nařídit vakcinaci. Protože tím dává najevo, že vakcíně věří a že ví, že je bezpečná a účinná. Je to jedna z cest dát povinnou vakcinaci pro všechny vhodné. Často se setkávám s tím, že lidé nad 60+ jsou často přesvědčováni svým okolím nebo praktickým lékařem, aby se nenechali očkovat. A říkají, ať to dáme povinně, protože pak uvěří, že je to vhodné se nechat očkovat,” komentuje Vašáková.

Zároveň si myslí, že by si lidé neměli nechat odebírat protilátky. Podle ní to neukazuje nic, jen to, zda lidé virus prodělali nebo jsou očkovaní. “Samozřejmě to každého láká, a tak si změří protilátky. Ale neodvozuje se od toho, zda se máte nebo nemáte nechat naočkovat. Protilátky nám nic neřeknou, jsou jen pro výzkumné účely a nemají se používat k posuzování o imunitě nebo načasování očkování,” uzavírá Vašáková.

Poslechněte si rozhovor 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme