Ondřej Kolář: STAN si musí udělat personální audit, aby jejich podzimní kandidátky byly čisté

29. června 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Ondřej Kolář. (Foto: Frekvence 1)

Českou politickou scénu zasáhla kauza okolo náměstka primátora Petra Hlubučka. Kvůli toho se rozhodl podat i rezignaci ministr školství Petr Gazdík (STAN). Udělaly vládní strany dost pro to, aby rozptýlily obavy spojené s kauzou týkající se hospodaření pražského Dopravního podniku? Jak kauza ovlivní podzimní komunální volby? Na to odpovídal v rozhovoru pro Frekvenci 1 starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Starosta předpokládá, že vláda obavy u občanů rozptýlila. Musím ocenit, že kolegové ze STANu se k tomu postavili čelem. Zcelé kauzy vyvodili okamžitě osobní odpovědnost. Myslím si, že je to něco, na co jsme nebyli zvyklí. Čemu jsme odvykli a využívá toho nejhlasitěji hnutí ANO, které říká, kdyby měli čisté svědomí, tak nikdy neodejdou,” uvedl s tím, že on to tak nevnímá a považuje to za návrat k správné politické kultuře. “Pokud vím, tak ministr Gazdík byl jenom zmíněn v únicích z vyšetřování. Není vyšetřován,” doplnil Kolář a myslí si, že nějaké pochybení tam přesto z jeho strany bylo, ale oceňuje, že se k situaci postavil čelem a rezignoval.

Opozice tlačí i na rezignaci ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Podle Andreje Babiše je on hlavou hydry a kryje organizovaný zločin ze své pozice. Tento argument bere Kolář s jistým odstupem. “Andrej Babiš je jediný premiér ČR, který byl za své činy a přístup k politické kultuře, několikrát předmětem jednání Evropské unie. Takže to se vůbec nedá srovnávat s tím, co tady dělá ministr Rakušan,” sdělil.

Jak kauza ovlivní podzimní komunální volby?

Podle Koláře, zda kauza ovlivní podzimní komunální volby, bude záležet na mnoha věcech. “Do voleb jsou to téměř tři měsíce. Je možné, že se na kauzu svým způsobem zapomene,” říká s tím, že on stojí za tím, aby se na to nezapomnělo. “Je to vážná kauza. Ve finále by se do voleb promítnout měla a lidé kteří v tom figurují, jsou spojeni s těmi jmény, tak by rozhodně neměly na podzim kandidovat.”

Neodnesou to některé politické strany, třeba STAN? “Je potřeba mít na paměti, že jde o selhání jednotlivců. I v TOP 09 šlo o dvě osoby, jejíchž osud vzal velmi rychle za své… V hnutí STAN si  musí nejvíce šáhnout do svědomí a pídit se po tom, kteří jejich členové a příznivci s tím mohou být nějakým způsobem spojování. Musí si udělat personální audit, aby jejich kandidátky byly čisté,” říká starosta.

Zprávy - další články

Doporučujeme