Petruška Šustrová: Pro Lukašenka je to velký šok. V duchu doufal, že je milovaný baťka

25. srpna 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Novinářka Petruška Šustrová vystoupila 18. října v Praze spolu s dalšími osobnostmi s prohlášením k nadcházejícím volbám do Poslanecké sněmovny. (CTK Photo/Ondrej Deml)

Události posledních dvou týdnů v nedalekém Bělorusku již pronikly do celého světa. Protivládní protesty po údajně zmanipulovaných volbách přerostly v celospolečenské, masové akce, stávkují pracovníci médií i učitelé. K situaci se v pořadu Press klub na rádiu Frekvence 1 vyjádřila novinářka Petruška Šustrová. 

Situace v Bělorusku není jednoduchá. Někteří ji přirovnávají k roku 1968 v Československu, jiní optimističtěji spíš k roku 1989. Alexandr Lukašenko zemi vládne již 26 let a nic nenasvědčuje tomu, že by se dobrovolně chtěl své role vzdát.

“Musíme si uvědomit, že Alexandr Lukašenko si za ty více než dvě desítky let zvykl, že je v zemi suverénním pánem a nikdo si nesmí nic dovolit, čili když najednou si ti lidé dovolují, tak on je poněkud zastrašený,” uvedla v pořadu Press klub na rádiu Frekvence 1 novinářka Petruška Šustrová a dodala: “Je to vidět i když ho vidíme na aktuálních záběrech. Pořád se otírá. Já vím, že je tam vedro, ale nevidím, že by se demonstranti pořád otírali.”

Podle Šustrové je běloruský prezident, občas označovaný jako poslední diktátor v Evropě, znatelně otřesený. “Myslím si, že pro něj to byl a je velký šok a velké zděšení, protože on v duchu doufal, že přece jenom je ten milovaný baťka, jak se rád prezentuje,” soudí novinářka.

Lukašenko zprvu nové volby razantně odmítal, při setkání s některými pracujícími se ale nedávno nechal slyšet, že změnil názor. Uvedl tehdy, že lid by měl v referendu přijmout novou ústavu, a pokud si to poté bude přát, lze uspořádat nové volby. A to jak parlamentní, tak prezidentské i místní.

Nová ústava by nic nezměnila

Podle Šustrové podobné sliby ještě však rozhodně nejsou žádnou výhrou. “Zaprvé přijmout novou ústavu v referendu, to není otázka několika týdnů. To je něco, co dlouho trvá,” upozorňuje.

“Zadruhé nemáme představu, jak by ta ústava měla vypadat,” pokračuje a dodává: “A zatřetí všechny zákony, které se týkají lidských práv a svobod, které jsou v demokratickém světě běžné, svobody shromažďování, svobody tisku, svobody projevu atd., ty se v Bělorusku zásadně nedodržují, čili nová ústava – nenová ústava, na tom by se nic nezměnilo,” myslí si.

Podle Šustrové je změn potřeba mnohem více. “Dokud se nezmění přinejmenším – ale to je opravdu málo, to je jen symbol – předsedkyně ústřední volební komise, no tak to vůbec nemá naději. Ty volební komise vůbec nefungují jako volební komise, ty fungují jako součást inscenovaného divadla. To nejsou volby, to co se tam děje. To je jen imitace voleb, něco, co má vytřít zrak západnímu světu,” komentuje publicistka.

Zprávy - další články

Doporučujeme