Přelomové nakupování v Česku. Samoobslužný obchod, lidé za zboží platí do kasičky

13. listopadu 2020·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Netradičním způsobem si poradil prodejce roušek a ponožek v centru Ostravy. Díky vládním nařízení jsou  obchody s oblečením několik týdnů zavřené. Majitel ale nechtěl přijít úplně na mizinu a tak vymyslel samoobslužný obchod. Kde si lidé volně vyberou produkt a při odchodu zaplatí do kasičky. Zákazník se tak s prodávajícím vůbec nepotká.

Obchod se nachází v obchodním centru (OC) LASO na Masarykově náměstí. Nabízí zejména roušky, ale najdete tu i pár ponožek.  Za nápadem stojí Danuše Mihulová, která se snažila přijít na způsob, jak vlastnoručně šité ústenky dostat k zákazníkům. “Obchod se momentálně pomalu rozjíždí a prodejnost roušek je v řádu desítek kusů,” uvedla pro TN.cz Mihulová.

Celý systém funguje na principu důvěry mezi prodejce a zákazníkem. Zákazník si vybere roušku a následně hodí požadovanou částku do kasičky, která je zabudovaná ve stolu. Otvor je velmi malý, takže riziko, že by peníze někdo ukradl je poměrně nízké. Prodejna má stanovený ceník. Za dámskou roušku zaplatíte 120 korun a dětská je pak o dvacet korun levnější.

Samoobslužná prodejna roušek a ponožek (Foto: TN.cz)

Lidé za roušku většinou zaplatí. “Jen jednou se mi stalo, že někdo hodil méně, než je požadovaná cena,” dodala majitelka pro TN.cz. Dokonce žádný z nabízených produktů nezmizel. Prodejnu si tak chválí i samotné vedení OC. “Lidé to berou na vědomí a o roušky je zájem. Jsme z toho mile překvapení,” řekla pro TN.cz manažerka OC Laso Olga Kvapilová.

Zprávy - další články

Doporučujeme