Tereza H. si může o vízu zatím nechat jen zdát. Její návrat závisí na nejvyšším soudu

19. ledna 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Tereza Hlůšková (Foto: ČTK)

Tereza Hlůšková, kterou celníci v lednu 2018 zadrželi na letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu, je stále v Pákistánu. Úřady jí už vrátily osobní věci a pas. Tamním celníkům se rozhodnutí o jejím propuštění nelíbilo a podali stížnost. Tu soud zamítl. Celníci se následně odvolali a věc poputuje až k nejvyššímu soudu, kde se rozhodne o návratu Češky do vlasti. Informoval o tom server Echo24.cz.

“Minulý týden bylo sděleno, že Tereze H. nebudou vydány oficiálně výjezdní víza do doby, než rozhodne o odvolání celníků nejvyšší soud,” uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) pro server TN.cz. Žena má sice zpátky pas a osobní věci, ale bez víza nesmí Pákistán opustit. “Pákistánská strana rozhodla, že Tereza Hlůšková má povinnost setrvat v Pákistánu do doby skončení odvolávacího řízení. Česká strana se snaží o změnu tohoto rozhodnutí,” odpověděla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do.

Češka vězení opustila už 20. listopadu loňského roku. O měsíc později deník Blesk informoval o tom, že Hlůšková už Pákistán opustila, což se později nepotvrdilo.

Tereza H. byla odsouzena v březnu 2019 k trestu odnětí svobody v délce osmi let a osmi měsíců a k pokutě 800 dolarů, což je v přepočtu cca 17 500 korun. Proti verdiktu se v dubnu odvolala, protože rozsudek byl podle ní v rozporu s fakty. Soud jí pak na začátku listopadu dal za pravdu a byla zproštěna obžaloby. Žena si tak odseděla z osmi let a osmi měsíců nakonec jen necelé čtyři roky.

Zprávy - další články

Doporučujeme