Tomáš Petříček: Nadále se chci věnovat zahraniční politice, klimatickým změnám a ochraně životního prostředí

6. května 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Exministr Zahraničních věcí Tomáš Petříček (Foto: Frekvence 1)

V rámci personálních změn na Ministerstvu zahraničích věcí se musel úřadující ministr Tomáš Peříček (ČSSD) vzdát své funkce. Čemu se chce exministr věnovat v budoucnu? Jaký má názor na kauzu Vrbětice? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Aktuálně exministr Petříček dělá hlavně rozhovory a má i pozvánky do odborných diskuzí. Zatím se ale nerozhodl, kam budou jeho kroky dál směřovat. Nějaké nabídky mám. Bavíme se o tom doma a také s lidmi, kteří mi ty nabídky představili,” popisuje. Také zvažuje návrat na akademickou půdu. Zahraniční politice se chci věnovat a i nějakým dalším tématům, které vidím jako velmi důležitá pro Česko. Ať už je to klimatická změna, ochrana životního prostředí. Na to jsem i jako ministr upozorňoval, že je to téma nejen pro Česko, ale i pro celý svět,” dodal Petříček.

Také uvedl, že z politiky se odejít úplně nechystá. “Z veřejného života se nechci stahovat zcela. Chci se více věnovat rodině, ale pokud se nic nezmění, tak samozřejmě budu kandidovat v Praze do sněmovny. ČSSD chci stále pomáhat,” řekl exministr. Pracovat na Ministerstvu zahraničí bylo pro něj od počátku velkou ctí.

Co se týče kauze Vrbětice, Petříček na náhody nevěří. “Někdy mě překvapuje, spíše to, jestli jsou hájeny zájmy ČR nebo čí zájmy jsou takto sledovány, protože to je přesně to, na co čeká ruská propaganda, ruská média. I třeba vyjádření paní ministryně Benešové, že je několik vyšetřovacích verzí. To ukazuje to, že se hned toho chytnou ruská média a že vlastně čeští představitelé neví, co se ve Vrběticích vlastně stalo. To co vláda oznámila s vědomím všech důkazů a argumentů, které měla k dispozici, tak by asi nedělala tak razantně, pokud by tomu nevěřila a neměla důvod,” doplnil. Také dodal, že nechápe, proč prezident Miloš Zeman s vyjádřením tak dlouho otálel.

Poslechněte si rozhovor:

 

Zprávy - další články

Doporučujeme